Біл Гейтс підтримує посилення податкового контролю

Вівторок, 28 травня 2013, 12:23

Засновник Microsoft Corp. і найбагатша людина світу Біл Гейтс висловився на підтримку дій влади в США та інших країнах світу, спрямованих на посилення контролю оподаткування транснаціональних компаній.

Про це передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на MarketWatch.

Зокрема, Гейтс закликав до ретельних перевірок схем збору податків з компаній, фізичних осіб та інших джерел.

Останнім часом суперечки про оподаткування отриманого за кордоном прибутку провідних світових компаній, включаючи Apple Inc. і Google Co., займають перші шпальти багатьох західних видань.

Реклама:

Минулого тижня спецкомітет Сенату США заслухав свідчення глави Apple Тіма Кука і дійшов висновку, що компанія використовує особливості і прогалини ірландського та американського законодавства, щоб платити мінімум податків з багатомільярдного прибутку або не платити їх взагалі.

Раніше той же комітет звинувачував Microsoft в відведенні інтелектуальної власності і пов'язаним нею прибутком в офшори - права передавалися дочірнім підрозділам компанії в Сінгапурі, Ірландії і Пуерто-Ріко. Увага регуляторів привернула також Hewlett-Packard Co.

При цьому всі названі компанії неодноразово заявляли, що повністю дотримуються податкового законодавства тих країн, де вони працюють.

В даний час Білл і Мелінда Гейтс знаходяться в Австралії у справах свого благодійного фонду. Питання податків в Австралії також стоїть досить гостро, оскільки саме зараз австралійські законодавці розробляють норми, які не дадуть великим міжнародним групам використовувати мережу офшорних холдингових фірм, щоб занизити ставку податку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!