Українські бізнесмени знайшли заміну кіпрській юрисдикції

Четвер, 16 травня 2013, 09:29

Проблеми в банківській системі Кіпру посилили переформатування списку основних інвесторів української економіки.

Замість Кіпру ключовою країною, через яку українські бізнесмени оформляють угоди, в I кварталі стали Британські Віргінські острови, пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, в I кварталі до України надійшло 1,56 млрд доларів прямих іноземних інвестицій. Однак з урахуванням відтоку капіталу і курсової переоцінки приріст накопичених іноземних коштів склав всього 736,6 млн доларів.

Примітно, що в аналогічному кварталі 2012 року приплив інвестицій був набагато менше - 885,1 млн доларів, але за рахунок низького відтоку капіталу і курсової переоцінки приріст портфеля інвестицій був навіть вище, ніж зараз, - 846,9 млн доларів.

Реклама:

Основна особливість структури ПІІ початку нинішнього року полягає в невеликому обсязі вкладень з Кіпру.

Традиційно саме ця країна є ключовим інвестором в Україну: загальна сума вкладень становить 17,6 млрд доларів (31,8% від усього обсягу ПІІ), пише видання.

Однак в I кварталі з цієї держави надійшло лише 49,4 млн доларів (6,7% загального припливу). При цьому кіпрські інвестори вкладалися в основному в операції з нерухомістю (94,3 млн доларів), будівництво (40,7 млн доларів) і торгівлю (43,3 млн доларів), тоді як у промисловість було інвестовано всього 7,1 млн доларів. Серед галузей, з яких йшли кіпрські інвестиції, був фінансовий сектор - вилучено відразу 202 млн доларів.

Згідно з повідомленням, на цьому тлі різко зросли вкладення з інших країн. Ключовим інвестором стали Британські Віргінські острови - з них в українську економіку надійшло 266 млн доларів. Значним виявився обсяг інвестицій зі Швеції (+ 99,1 млн доларів), Великобританії (95,7 млн доларів) і Нідерландів (63,9 млн доларів).

Основний обсяг ПІІ в I кварталі був направлений в сектор торгівлі (38,44 млн доларів), операцій з нерухомістю (145 млн доларів), будівництво (38,9 млн доларів) і транспорт (24,7 млн доларів). З фінансового сектора було вилучено 107,3 млн доларів.

Що стосується промисловості (відтік ПІІ на суму 4,2 млн доларів), то відновлення припливу капіталу в цю сферу залежить від поліпшення бізнес-клімату в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!