Клименко наполягає на прийнятті закону про боротьбу з офшорами

Четвер, 4 квітня 2013, 20:03

Міндоходів наполягає на якомога швидшому прийнятті проекту закону про внесення змін до податкового кодексу щодо трансфертного ціноутворення.

Про це під час зустрічі з громадськістю та підприємницькими колами заявив міністр доходів і зборів Олександр Клименко, повідомляє прес-служба.

"Запровадження механізму трансфертного ціноутворення, який активно використовується у світовій практиці, підвищить інвестиційну привабливість України. Ми близькі до того, аби вперше зробити реальний крок до прозорої національної економіки та цивілізованого ведення бізнесу", - зазначив міністр.

Клименко зауважив, що фахівці Міндоходів готові конструктивно співпрацювати з представниками комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики та розглянути усі запропоновані депутатами пропозиції, які не суперечать самій сутності цього законопроекту.

Реклама:

"Деякі пропозиції депутатів, які не суперечать інтересам держави, Міністерство доходів і зборів готове підтримати. Наприклад, застосування звичайних цін в якості бази оподаткування ПДВ лише до контрольованих операцій з 2013 року. Ми також готові піти назустріч бізнесу і погодитися з тим, що до звіту не будуть додаватися первинні документи та їх копії. Але вони можуть бути затребувані за запитом податкової служби або у разі проведення перевірки. Разом з тим деякі норми цього законопроекту для нас принципові, і ми будемо на них наполягати", - підкреслив Клименко.

Зокрема, міністерство категорично незгодне з пропозиціями окремих депутатів обмежити контроль за трансфертним ціноутворенням операціями тільки з тими країнами, що мають статус офшорних юрисдикцій.

За словами міністра, це може викривити саму сутність законопроекту, оскільки під контроль не підпадатимуть території з низькими ставками оподаткування, які формально не мають статусу офшорів, але часто використовуються бізнесом для ухилення від оподаткування. Зокрема, мова йде про такі території як Кіпр  та кантон Цуг у Швейцарії.

За підрахунками фахівців Міндоходів, у разі прийняття закону про трансфертне ціноутворення і його правильної імплементації державний бюджет може отримати додатково близько 20 млрд гривень в найближчі три роки.

Як повідомлялося, джерело у ВР повідомило "ЕП", що законопроект про трансфертне ціноутворення буде доопрацьований, і через два тижні внесений знову на розгляд уряду.

Нагадаємо, журналісти світових ЗМІ 4 квітня отримали доступ до гігантського обсягу інформації щодо офшорних компаній на Британських Віргінських островах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: