Польща просить Україну відмовитися від заборони на імпорт коксу

Середа, 24 квітня 2013, 14:55

Польща просить Україну відмовитися від заборони на імпорт коксу в країну, заявляючи, що таке рішення може суперечити міжнародним зобов'язанням.

Про це повідомила прес-служба міністерства економіки Польщі, передає "УНІАН".

Згідно з повідомленням, відповідний лист направив заступник голови польського уряду Януш Пехочінський віце-прем'єр-міністру України Юрію Бойко 11 квітня.

Польське міністерство зазначило, що оголошене українським Кабінетом міністрів 5 квітня рішення про заборону імпорту коксу, яке увійде в дію з 27 квітня, може порушувати норми низки підписаних Україною міжнародних договорів.

Реклама:

"Це рішення викликає у нас сумніви, наскільки воно відповідає правилам Світової організації торгівлі (СОТ), договором про партнерство і співробітництво ЄС з Україною і відповідає енергетичній карті", - зазначили в міністерстві, відповідаючи на запит агентства.

Мінекономіки повідомило, що минулого року польські компанії поставили в Україну кокс чотирьох видів, які потрапляють під заборону, на суму близько 94 млн євро.

При цьому, за даними польської сторони, більшу частину поставок реалізували компанії в рамках однієї корпорації.

"Рішення української влади ламає інвестиційну модель наших інвесторів і ставить під питання економічну доцільність їх функціонування. Це може вплинути на ситуацію польських та українських компаній і створювати загрозу для існуючих робочих місць", - зазначили в міністерстві.

"Такого роду дії не сприяють посиленню довіри до українського ринку", - зазначили в Мінекономіки Польщі.

У міністерстві також повідомили, що віце-прем'єр Польщі розраховує на позитивне вирішення цього питання українською владою, але поки не отримав відповіді на свій лист.

Нагадаємо, 5 квітня Кабмін оприлюднив прийняту в березні постанову, якою вводяться квоти на постачання коксівного вугілля на поточний рік в обсязі 10,2 млн тон, а також заборону на імпорт коксу, напівкоксу і вугілля роторного.

Як відомо, раніше заступник міністра енергетики Росії Анатолій Яновський заявив, що російських виробників коксівного вугілля чекають важкі часи через плани України ввести квоти на імпорт сировини для виробництва сталі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: