Україна може отримати понад 54 мільйони від США

П'ятниця, 19 квітня 2013, 20:46

Україна у 2014 році може отримати 54 млн доларів від держдепартаменту США та USAID.

Про це свідчить проект федерального бюджету США, який президент Барак Обама представив на розгляд конгресу, пише у статті для Тиждень.ua політолог Юлія Курнишова.

Експерт відзначає, що залучення багатьох відомств США до програм міжнародної допомоги створює неабияку плутанину із кінцевим підбиттям коштів, які були виділені певній країні.

"Дані про те, що Україна у 2014 році може отримати 54 млн доларів від держдепартаменту та USAID відображає ситуацію лише частково, оскільки йдеться тільки про програму Фонду економічної підтримки. Тут не враховується частка військових та медичних програм, та й сума, на яку робиться запит, може значно перевищувати ту, яку буде затверджено в кінцевому рахунку. В будь-якому випадку, серед країн своєї регіональної групи Україна безперечний лідер за акумулюванням американської допомоги", - відзначає Курнишова.

Реклама:

На її переконання, наведені дані підривають позицію скептиків, які стверджують, що політика "перезавантаження" у відносинах США і Росії знизила американський інтерес до України.

"Однак у середньостроковій перспективі, скорочення допомоги Україні виглядає дуже ймовірним. Окрім переорієнтації ресурсів на інші регіони, причина полягає у завершенні дії  значних за сумою виділених коштів цільових програм допомоги, як то: програми Виклик тисячоліття, програми роззброєння і відмови від високозбагаченого урану", - відзначає політолог.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!