Дефіцит бюджету Франції досяг 4,8% ВВП

П'ятниця, 29 березня 2013, 14:34

Дефіцит бюджету у Франції досяг 4,8% ВВП в 2012 році.

Про це свідчать дані статистичного агентства Insee, пишуть "Вести".

Як повідомляється, друга за величиною економіка єврозони також показала зростання боргу до 90,2% ВВП з 85,8% в минулому році.

Перевищення запланованої планки дефіциту в 2012 році робить ще більш важкоздійсненною задачу, яка стоїть перед Францією в 2013 році.

Реклама:

Глава держави вже визнав, що мета щодо дефіциту в 3% від ВВП цього року не буде виконана. Між тим, саме цей показник є планкою для всіх країн єврозони, що підписали фіскальний пакт.

Напередодні президент Франції закликав громадян змиритися з заходами економії, щоб допомогти економіці відновити зростання.

Фіскальний пакт встановлює наступне:

- -агальний дефіцит бюджету не більше 3% ВВП і структурний дефіцит бюджету (без урахування фази бізнес циклу), що не перевищує 0,5% ВВП, якщо держборг країни більше 60% ВВП (інакше допускається досягнення 1%-го структурного дефіциту);

- у разі порушення запускається механізм автоматичного коректування дефіциту;

- розробка механізму здійснюється Єврокомісією, а контроль виконання бюджетного правила покладається на Європейський суд;

- штраф за відхилення від імплементації бюджетного правила досягає 0,1% ВВП і надходить або в європейський бюджет, або в ESM;

- країни, чий рівень боргу перевищує 60%, повинні скорочувати його на 1/12 щорічно (близько 5% ВВП на рік);

- країни, чиї бюджети не відповідають бюджетному правилу, беруть календар збіжності. У більшості випадків на збіжність дається два-три роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: