Думка експерта: Перспективи підписання газового контракту з РФ виглядають туманно

П'ятниця, 29 березня 2013, 11:56

Скоріше всього, ціна на російський газ у першому півріччі не зміниться.

Про це заявив голова громадської організації "Комітет енергетичної незалежності України", експерт з енергетичних питань Іван Надєїн.

"Є декілька чинників, які змушують зробити такий висновок. По-перше, підвищення цін на газ на спотовому ринку в зв'язку з аномальним похолоданням. Якщо спочатку місяця газ на європейських майданчиках продавали по 350-400 доларів за тисячу кубометрів, то вже в середині березня ціна коливалася в діапазоні 550-650 доларів, а іноді досягала і 800 доларів за тисячу кубометрів. Таким чином, спотові котирування десь на третину перевищили контрактні ціни "Газпрому" в Європі. Хоча до різкого погіршення погоди все було з точністю до навпаки - вартість на споті на 120-130 доларів була нижчою від вартості російського газу", - відзначає Надєїн.

За його словами, ще одним фактор є падіння чистого прибутку "Газпрому" на 34% за підсумками 2012 року.

Реклама:

На тлі таких новин ціна акцій російської монополії впала до чотирирічного мінімуму. Зниження фінансових показників обумовлене, в тому числі наданням знижок на газ європейським споживачам. Тільки в 2012 році "Газпром" втратив через це більше 4 мільярдів.

"У цілому, обсяг втрат за 2010-2012 роках оцінюється в 10 млрд доларів. Напевно, в даній ситуації знижка на газ для України може ще сильніше вдарити по фінансам "Газпрому", тому в найближчі кілька місяців Росія буде більш непіддатливою, ніж обачливою" , - прогнозує експерт.

Крім того, він зазначив, що Україна не бачить себе повноправним членом Митного союзу, а це теж дуже сильно дратує керівництво Російської Федерації.

"На кону залишається тільки газотранспортна система. Але і в питанні створення консорціуму Україна не виключає участі ЄС, чого вкрай не бажає Росія. Таким чином, Росія, яка хоче виторгувати для себе максимум бонусів в обмін на знижку на газ, поки залишається незадоволеною. Ані МС, ані консорціум з управління ГТС в такому форматі, в якому цього хочуть кремлівські ідеологи, працювати не будуть",- зазначив експерт.

"На тлі ринкових новин про підвищення цін на газ на спотовому ринку і падінні акцій "Газпрому", ймовірність підписання нового контракту в першому півріччі зводиться до нуля. Тож Україні слід продовжувати знижувати закупівлі російського газу, як вона це робить зараз, і не сподіватися на щедрість Росії. Аукціон небаченої щедрості вже давно закінчився, а ера дешевого газу залишилася в далекому минулому", - підсумував Надєїн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!