Після кризи українці вимушені позичати кошти під 90% річних

Понеділок, 18 березня 2013, 11:23

Після фінансової кризи банки посилили правила видачі кредитів, тому українці вимушені позичати кошти у кредитних спілках під 90% річних.

Після кризи 2008 року банки згорнули безліч кредитних програм, і ті програми, які залишилися, передбачають дуже жорсткі вимоги до позичальників, пише ТСН.

Крім паспорта та ідентифікаційного коду від клієнта там запитають довідку з місця роботи (яку перевірять як мінімум двічі).

Від поручителя потрібно не тільки письмове запевнення, але і його особиста присутність на оформленні документів за позикою.

Реклама:

Крім цього у позичальника має бути чиста кредитна історія і певний рівень заробітної плати.

"Погодьтеся, відповідати таким вимогам може далеко не кожен українець. Хоча б тому, що багато хто отримують сіру зарплату", - заявив податковий консультант Максим Каверін.

У кредитних спілках вимоги набагато м'якші. У більшості випадків, щоб стати членом кредитної спілки і отримати там позику, достатньо написати заяву і заплатити при цьому пайовий і членський внесок (від 1 грн до 500 грн).

За вихід з союзу вступний внесок не повертається. При цьому, як правило, там немає страховки, не так пильно перевіряється історія клієнта, але і ефективна ставка на кредит набагато вища, ніж у банків: 60-90% в рік, проти стандартних банківських 30-45% в рік.

"Це наші ризики, і ми закладаємо їх у відсотки", - пояснили у одній з таких спілок.

Гроші видаються за день, у банку ж, як мінімум, на розгляд кредитного запиту піде близько двох тижнів.

Видання зазначило, що в Україні діє понад 600 кредитних спілок, а кількість їхніх членів становить більше одного мільйона людей.

Основна категорія позичальників: середні і малозабезпечені верстви населення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!