Єврозона скоротила експорт та імпорт товарів

П'ятниця, 15 лютого 2013, 15:42

У грудні в єврозоні скоротився обсяг експорту та імпорту, що підкреслює слабкість в промисловості валютного блоку і поганий стан споживчого попиту.

Про це йдеться в даних статистичного агентства ЄС, пишуть "Вести".

Як наголошується, профіцит торгового балансу єврозони в грудні зріс до максимуму з 1999 року.

За даними статистичного агентства ЄС, експорт, з урахуванням сезонних коригувань, знизився в місячному вираженні на 1,8% після зростання в листопаді на 0,6%. Ці дані свідчать про труднощі, з якими доводиться стикатися компаніям в єврозони на тлі слабкої світової економіки.

Реклама:

Імпорт в грудні знизився на 3%, це пов'язано зі слабким внутрішнім попитом у регіоні. Наявний дохід більшості домогосподарств у єврозоні знизився у зв'язку зі зростанням цін на продукти харчування та енергоносії.

Також споживачі відмовлялися від додаткових витрат через побоювання з приводу перспектив економіки.

Тим не менш, той факт, що темпи падіння експорту були менше темпів падіння імпорту, говорить про продовження поліпшення торговельних позицій єврозони, незважаючи на погіршення стану її економіки.

Профіцит торгового балансу склав 12 млрд євро в грудні з урахуванням сезонних коливань. Це найвищий місячний показник з січня 1999 року. Без урахування сезонних чинників профіцит склав 11,7 млрд євро, що також є найвищим показником з моменту створення єврозони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!