Банки не поспішають кредитувати економіку України

П'ятниця, 15 лютого 2013, 09:42

Банки залучають все більше коштів клієнтів, однак надлишок ліквідності поки не може змусити їх зайнятися кредитуванням економіки.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У січні банки наростили загальний депозитний портфель на 1,9% (+11 млрд гривень). У той же час кредитний портфель збільшився лише на 0,4% (+3,3 млрд гривень). Така ситуація вже стала тенденцією - в минулому році банки залучили на свої рахунки 77,2 млрд гривень, з яких на кредитування економіки було витрачено всього 17,3 млрд гривень, пише видання.

У Нацбанку підрахували, що з 32,7 млрд гривень, залучених у 2012 році на валютні депозити фізичних і юридичних осіб, 2,6 млрд доларів (20,8 млрд гривень) банки направили на повернення зовнішніх боргів. Ще 2 млрд доларів були розміщені на закордонних рахунках.

Реклама:

"Найбільшим кредитором банківської системи в січні стало населення. Громадяни внесли на рахунки рекордну суму - 8,6 млрд гривень. Такого великого припливу коштів система не знала з квітня 2010 року. Банкіри поки не готові їх інвестувати в економіку. Залучені кошти переважно накопичуються на коррахунках банків", - говориться в статті.

Про це свідчать і дуже низькі ставки по кредитах овернайт на міжбанківському ринку - близько 0,5%.

"Це та "подушка", яка є в банківській системі і піде на кредитування економіки на її вимогу", - говорить заступник голови правління Банку Національний кредит Людмила Міщук.

За її словами, банки неактивні в плані вкладення коштів у цінні папери, однак частина ліквідності йде на ринок купівлі-продажу проблемних активів. Але тут проявляють себе лише деякі кредитні установи.

За даними Нацбанку, обсяг коштів на коррахунках банків до початку лютого досяг позначки 28 млрд гривень.

Учасники ринку обіцяють відновити кредитування, але поки не можуть назвати ні термінів, ні ставок.

"Коли відбувається заміщення дорогої ресурсної бази дешевшою, банки набирають портфель кредитних заявок для аналізу. Цей процес вимагає певного часу, особливо в корпоративному кредитуванні. Таким чином, зараз відбувається акумуляція кредитних заявок, і вони "вистрілять" вже найближчим часом", - говорить перший заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.

"Відставання динаміки зростання депозитних і кредитних портфелів пояснюється інерційністю процесів, січневий ріст ресурсної бази дасть приріст активів в лютому-березні", - вважає керівник бізнесу обслуговування підприємств малого і середнього бізнесу Приватбанку Олександр Ніколенко. Видача позик може відновитися у найближчі місяці.

"За відсутності економічних шоків процес кредитування відновиться вже в цьому кварталі. Якщо ВВП буде рости, інфляція буде під контролем, а курсові коливання залишаться незначними, це все позитивно позначиться на стабільності кредитних ставок", - зазначає Шлапак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: