Пинзеник: для виконання бюджету бракує півтора місяця

Понеділок, 3 грудня 2012, 16:43

63 млрд гривень потрібно зібрати за останній місяць, щоб виконати схвалений законом про держбюджет обсяг доходів загального фонду.

Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, коментуючи останні дані щодо надходжень до державного бюджету, повідомляє прес-служба нардепа.

"Як свідчать оперативні дані, за підсумками одинадцяти місяців отримано 259,2 млрд гривень, або 23,6 млрд у середньому за місяць. Це на 7,9% більше попереднього року, в той час як бюджет передбачав їх зростання на 21,2%, - констатував Пинзеник.

За його словами, майже не збільшила надходжень ДПА.

Реклама:

"Приріст, за даними, що навів економіст, склав лише 1,6%, ДМС наростила обсяг надходжень на 10,7%. Як і в попередні періоди "ударними" темпами працює НБУ – він збільшив перерахування порівняно з минулим роком у два рази (на 103%). Без урахування НБУ до загального фонду держбюджету надійшло доходів всього на 4,5% більше минулого року", - підсумував Пинзеник. 

Коментуючи дану ситуацію, економіст зазначив, що для виконання бюджету рік треба продовжити на півтора місяця, а без урахування "податкової" активності НБУ – на два. 35 млрд грн – така оцінка видатків, що не буде забезпечена бюджетними доходами. Водночас це майже подвоює розмір затвердженого дефіциту. 

"Якщо бюджет 2013 року буде будуватися на планових показниках доходів поточного року, як це було закладено у його першій версії, то його доходи перетворяться в таке ж fata morgana, як і цьогорічні", - резюмував Пинзеник.

Нагадаємо, 3 грудня уряд завтердив проект держбюджету-2013.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: