Клименко придумав "офшорний" контроль для бізнесу

Середа, 19 грудня 2012, 09:44

У податковій заявили, що знайшли новий спосіб боротьби з виведенням коштів в офшори.

З 1 липня 2013 податкова хоче за підтримки парламенту встановити контроль над трансферним ціноутворенням, щоб позбавити бізнес бажання виводити прибуток з-під оподаткування, пише "Комерсант-Україна".

Керівництво податкової 18 грудня представило топ-менеджменту великих компаній систему впровадження держконтролю над трансферним ціноутворенням, завдяки якому, за оцінкою глави служби Олександра Клименка, з України щороку через пов'язаних осіб виводиться в офшори близько 100 млрд гривень.

Щоб змусити підприємства платити податки за місцем виробництва, 10 січня ДПС планує подати цей законопроект в парламент.

Реклама:

У податковій службі очікують, що документ затвердять в I кварталі, а в силу він вступить 1 липня 2013 року, хоча бізнес розраховує на 1 січня 2014 року.

Механізм полягає в тому, що ДПС буде контролювати операції між пов'язаними особами всередині групи компаній і зовнішньоекономічні угоди з резидентами країн з низьким рівнем оподаткування.

Будуть вивчатися всі операції з контрагентами обсягом понад 50 млн грн на рік.

Розмір націнки за торговими операціями трейдерів становитиме 5%.

"Досить буде і 3%", - відзначив Клименко.

Один раз на рік - до 1 травня - підприємства зобов'язані будуть подати звітність з розширеною інформацією про угоди, можливі ризики, своїх контрагентів і аргументацією контрактних цін.

"Бізнес сам буде визначати метод звичайної ціни і те, чи є вона ринковою, або приймати рішення доплатити податки, - пояснює партнер PricewaterhouseCoopers (разом з ДПС готує законопроект) В'ячеслав Власов.

Бізнес несподівано підтримав ініціативу ДПС, назвавши її "правильним, очікуваним, логічним і цивілізованим кроком".

"Але, як говориться, диявол криється в деталях, і недарма впровадження таких речей в деяких країнах розтягується на багато років. Якщо щось піде не так, будуть суди", - вважає гендиректор Group DF Борис Краснянський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: