Ресурсний націоналізм Китаю та України загрожує стабільності ринків

Вівторок, 11 грудня 2012, 18:13

Ресурсний націоналізм Китаю, України та Аргентини загрожує стабільності світових ринків.

Про це попереджають експерти аналітичного центру Chatham House у своєму звіті "Майбутнє ресурсів", передає "Тиждень.ua" з посиланням на Financial Times.

Спираючись на нові дані про торгові маршрути сировини, звіт вказує, що міжнародна політика почала керувати ринком ресурсів.

Політика щодо ресурсів "кожна країна за себе" сприяє тому, що ринки не здатні адекватно відповідати на збільшення цін і загрожує торговими війнами, деградацією довкілля та голодом у бідних країнах, якщо світ не знайде нові шляхи управління ресурсами.

Реклама:

"Коли країнам і урядам, здається, що в них закінчуються дешеві ресурси, вони починають більше залишати для себе", - зазначив один з авторів звіту Берніс Лі вказуючи на контроль за експортом продовольства.

Він навів при цьому приклади Китаю, України та Аргентини, які відповіли на зростання цін на харчі у світі в 2008 році податками або контролем експорту зерна.

Контроль над експортом може викликати аналогічну реакцію інших країн ще більше підвищуючи ціни та створюючи кризу довіри, що поширюється з одного ресурсу на інший.

Chatham House також попереджає, що "ескалація торгових воєн за ресурси може знищити режим врегулювання в рамках СОТ".

У доповіді підкреслюється, що зростання економік, що розвиваються, змінило ринок торгівлі ресурсами і створило нову систему залежностей, зокрема, щодо нафти з Близького Сходу до Китаю, але також зерна з Росії і України на Близький Схід, а пальмової олії з Малайзії й Індонезії в Китай та Індію.

"Питання в тому, чи зможуть люди, здатні впливати на ринок, зібратися разом для того, щоб спробувати зменшити нестабільність", - додав Лі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: