США і Великобританія відмовилися рятувати системні банки

Вівторок, 11 грудня 2012, 11:39

Фінансова влада США і Великобританії не будt витрачати гроші платників податків на порятунок системних банків.

Про це йдеться в спільній стратегії подолання кризи в крупних банках, передає "Лента.ру" з посиланням на The Financial Times.

Згідно з повідомленням, документ розробили Федеральна корпорація зі страхування депозитів США і Банк Англії. Стратегія передбачає, що збитки системних банків повинні покриватися за рахунок акціонерів і власників незабезпечених зобов'язань, а не за рахунок бюджету.

У документі зазначається, що у разі банкрутства системного банку його керівництво може бути замінене, але профільна фінансова діяльність повинна зберегтися. При цьому нормальні підрозділи банку повинні функціонувати, а проблемні можуть бути очолені самими фінансовими регуляторами. У стратегії йдеться, що держава не може допускати крах великих банків.

Реклама:

Зараз в США і Великобританії налічується 12 найбільших банків, що мають статус системних. Під час фінансової кризи 2007-2009 років фінансові влади цих країн допомагали банкам не опинитися на межі банкрутства  за рахунок державних коштів.

До початку 2013 року Великобританія може стати учасником європейського банківського союзу. Влада Євросоюзу планує перетворити Європейський Центральний банк у єдиний регулятор, який зможе втручатися у внутрішні справи фінансових організацій як в єврозоні, так і в країнах ЄС, що не увійшли до валютного союзу. Лондон виступає проти, так як вважає, що рішення Євросоюзу повинні мати пріоритет перед рішеннями регулятора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: