Міністр культури "гальмує" розвиток кіно - кіноспільнота

П'ятниця, 30 листопада 2012, 15:14

Кіноспільнота просить президента Віктора Януковича втрутитись в ситуацію, що склалась навколо фінансування національних фільмів.

Про це йдеться у відкритому листі кіноспільноти до президента.

"30 листопада 2012 року представники національної кіноіндустрії заявили, що Мін культ озвучив низку ініціатив, які, на їх думку, матимуть вкрай негативний відголос на відродження українського кінематографу", - йдеться у листі.

За словами представників кіногалузі, на сьогоднішній день є три ключових виклики з якими зіштовхнулася індустрія.

Реклама:

"По-перше, це недофінансування галузі: держбюджетом на 2012 рік за программою передбачено видатки в сумі 163,7 млн гривень. Незважаючи на це, на 26 листопада 2012 року з них профінансовано лише 65,2 млн гривень", - заявили кінематографісти.

На їх думку, через дії міністра культури гальмується реалізація програми "Створення та розповсюдження національних фільмів.

"Результатом дій міністра культури Кулиняка є затримки у затвердженні переліку фільмів, що - за результатами роботи експертної комісії Держагентства з питань кіно - включені до програми", - сказано у листі.

Митці зазначили, що більшість українських кінематографістів обурені планами міністра перевести виробництво усіх стрічок, що створюються в рамках державної підтримки або замовлення на державні кіностудії.

"Майже всі фільми, що останнього часу були визнані кіноспільнотою, глядачем та отримали призи міжнародних фестивалів, створені на недержавних студіях", - заявили кінематографісти.

У повідомленні сказано, що у зв'язку з цими фактами кіноспільнота звернулася до президента з пропозицією особисто втрутитися у справу та сприяти у вирішенні питань, що можуть зупинити розвиток українського кінематографу.

"Відкритий лист підписали представники двох громадських організацій - "Української Кіно-Асоціації" і "Асоціації продюсерів України", а також більш, ніж двадцять кінематографістів", - сказано у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!