Азаров дозволив Фірташу стати конкурентом "Нафтогазу"

Понеділок, 15 жовтня 2012, 19:17

Уряд визнав такою, що втратила чинність, свою постанову №163 від 5 березня 2008 року, яка, зокрема, передбачала, що з 1 березня 2008 року імпортний газ реалізується на території України тільки "Нафтогазом".

Про це йдеться в постанові №939 від 3 жовтня, передають "Українські новини".

При цьому уряд уповноважив "Нафтогаз" формувати ресурс газу для населення та інших споживачів та зобов'язав компанію забезпечувати газом його гарантованих постачальників в Україні.

Відповідно до закону про засади функціонування ринку газу, гарантований постачальник - це газопостачальне підприємство, визначене у порядку, встановленому урядом, яке не має права відмовити споживачу в укладенні договору на постачання газу.

Реклама:

Крім того, уряд скасував ще низку своїх постанов, які дозволяли самостійний імпорт газу виробниками азотних мінеральних добрив.

Нагадаємо, з квітня 2011 року компанія Ostchem Holding (Кіпр), що входить в підконтрольну олігарху Дмитру Фірташу групу Ostchem Group, почала самостійний імпорт в Україну спочатку середньоазіатського, а з 2012 року - російського газу.

Ostchem забезпечує газом всіх великих виробників міндобрив в Україні за виключенням підприємства "ДніпроАзот", яке купує газ в "Укрнафти".

Частка Ostchem Holding у загальному обсязі імпорту газу в січні-серпні 2012 року становила 25,6% (5,5 млрд кубометрів), решта обсягу палива імпортує "Нафтогаз".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: