Саркофаг для Чорнобильської АЕС подорожчає

Вівторок, 11 вересня 2012, 11:11

Додаткове укриття для 4-го енергоблока Чорнобильської АЕС подорожчає до 1,5 млрд євро.

Про це передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на газету "Известия".

За даними газети, дах для нового чорнобильського саркофага побудує німецька фірма Kalzip, а німецьке обладнання для виробництва сталевих листів покрівлі вже прибуло в Україну.

Виробництво й монтаж обшивки нового саркофага розпочнеться, попередньо, наприкінці вересня. До цього часу буде завершено складання першого сегмента каркаса арки.

Реклама:

Її складатимуть посекційно на будмайданчику поряд з реактором.

"Наша система фальцевого з'єднання (вид шва при з'єднанні листів металевої покрівлі ) виявилася досить надійною. Головною вимогою був високий ступінь надійності конструкції. Вона має запобігати витоку радіації протягом щонайменше 100 років, вистояти в разі землетрусу й торнадо", - заявив гендиректор фірми Kalzip Йорг Шваль.

Сам каркас, за його словами, буде металевою конструкцією вагою 29 тис тонн, а висота арки - 105 м, довжина - 150 м, відстань між опорами - 257 м.

Джерело газети у МАГАТЕ повідомило, що загальна вартість робіт, найімовірніше, зросте і становитиме понад 1,5 млрд євро.

Це пов'язано і з кризовими явищами в єврозоні, і з новими проблемами, які виникають перед інженерами в реалізації проекту.

Однак у віденській штаб-квартирі МАГАТЕ є і тривожний сигнал: на будівництві назріває трудовий конфлікт.

За даними газети, робітників (а це переважно громадяни України), які бетонують майданчик поруч із четвертим блоком для складання каркаса, з метою економії хочуть перевести з категорії осіб, які працюють у радіаційних умовах, у нормальну.

Як повідомлялося, 26 квітня 2012 року розпочалися монтажні роботи зі зведення арки нового конфайнменту над зруйнованим 4-м енергоблоком ЧАЕС.

Кошти на будівництво нового конфайнменту зібрали країни-донори Чорнобильського фонду "Укриття", а розпорядником коштів є ЄБРР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: