Центробанк Сербії можуть позбавити незалежності

Середа, 8 серпня 2012, 12:33

Сербія посилила контроль над центробанком країни.

Парламент Сербії схвалив поправки до закону про центральний банк, згідно з якими за діяльністю органу буде спостерігати спеціальна наглядова комісія, члени якої увійдуть до ради ЦБ і в тому числі зможуть брати участь у виборах кандидатур на керівні позиції банку, пише "Комерсант-Україна".

Пішов у відставку і голова банку Дежан Соскіч.

На його місце була номінована представниця правлячої коаліції Йоргованка Табаковіч, яка заявила, що "закон спрямований на обмеження "всевладдя" керівництва банку заради збільшення контролю громадянами країни через обраних представників. Центробанк повинен краще координувати свої дії з урядом країни, коли він вживає всіх заходів для боротьби з рецесією".

Реклама:

Останні зміни в режимі діяльності ЦБ Сербії явно суперечать нормам, чинним в ЄС.

Як відомо, Євросоюз закріпив за Сербією офіційний статус країни-кандидата на вступ в березні, коли на чолі країни стояв Борис Тадіч, який представляв демократів.

Проте вже в травні розстановка політичних сил змінилася, так як за підсумками президентських виборів перемогу здобув соціал-націоналіст Томіслав Ніколіч, відомий висловом: "Для Сербії краще стати провінцією Росії, ніж частиною Євросоюзу".

Проте Ніколіч підтвердив незмінність курсу на входження в ЄС, зазначивши, що збирається лише "вирішити проблеми, накопичені демократами".

У той же час МВФ ще до схвалення парламентом поправок виніс попередження, що новий закон представляє "значну загрозу незалежності ЦБ".

Слідом за цим, ймовірно, піде і офіційний розгляд. У лютому 2012 року через зростаючий дефіцит бюджету (601 млн доларів за підсумками I кварталу, 6% ВВП, вдвічі вище порога МВФ) фонд заморозив кредитну лінію у розмірі 1 млрд євро.

Питання про відновлення позик уряд, сформований минулого тижня, передбачає вирішити найближчим часом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: