Китайцям платитимуть зарплату акціями, щоб підтримати фондовий ринок

Вівторок, 7 серпня 2012, 10:16

Влада КНР хоче ввести систему, за якої співробітники публічних компаній можуть отримувати до третини зарплати акціями власних компаній.

У минулі вихідні Китайська комісія з регулювання ринку цінних паперів (CSRC) представила проект положення, в рамках якого китайським публічним компаніям буде запропоновано розробити систему викупу своїх акцій з ринку, щоб потім цими акціями виплачувати співробітникам частину зарплати, пише "Комерсант-Україна".

Компанії створять спецфонди, які будуть викуповувати акції своїх компаній з вторинного ринку.

Повідомляється, що участь співробітників в таких планах буде добровільною.

Реклама:

Частка акцій в зарплаті не може перевищувати 30% від загальної компенсації співробітника (зарплата, бонуси, премії), отриманої їм за останні 12 місяців.

Корпоративні фонди, які викуповують акції своєї компанії з ринку, не зможуть сконцентрувати більше 10% всіх акцій компанії.

Співробітник не зможе володіти більше ніж 1% акцій своєї компанії, продавати акції йому дозволять не раніше ніж через 36 місяців після купівлі.

Як повідомляє офіційне агентство "Сіньхуа", "цей захід допоможе збільшити ефективність та показники компаній і зміцнити її становище на ринку".

Однак аналітики відзначають, що на такі заходи влада була змушена піти для підтримки китайського фондового ринку.

"Наміри регуляторів зі зміцнення довіри інвесторів повинні стабілізувати китайський фондовий ринок", - цитує Bloomberg аналітика гонконзької компанії Haitong International Research Фенні Чена.

Дійсно, за останні три місяці фондовий індекс КНР Shanghai SE Composite впав на 12%.

Це пояснюється тим, що інвестори все більше турбуються з приводу уповільнення темпів зростання китайської економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!