Темпи зростання кредитування в світі сповільнилися - Fitch

Понеділок, 6 серпня 2012, 12:26

Темпи зростання кредитування в світі сповільнилися з 5% в 2010 році до 4% в 2011 році і скоротяться до 3% в 2012 році.

Такі дані прогнозує агентство Fitch Ratings, передають "Ведомости".

Співвідношення кредитів до ВВП в останні роки стабілізувалося: в розвинутих країнах - на рівні 160%, а в країнах, що розвиваються - близько 50%.

Зниження швидкості нарощування позик - добра ознака, це зменшення фінансових ризиків і перекредитування світової економіки, відзначають аналітики Fitch.

Реклама:

Найшвидші темпи приросту кредитів і раніше спостерігаються в країнах Азії - 11% в 2011 році і, за прогнозом, 9% в 2012 році, в Латинській Америці – 10% і 5% відповідно, в Африці і на Близькому Сході – 7% і 5%.

Найнижчі темпи (менше 3%) показують країни Західної і Південної Європи.

Найдешевші високі темпи приросту Fitch прогнозує у Вірменії (21,3%), Лесото (19%), Китаї (18%), Азербайджані (15,7%) і Замбії (15,4%).

Високі темпи кредитування можуть бути ознакою швидкого зростання економіки або симптомом хвороби, пише Fitch.

Поєднання зростання кредитування та інфляції цін на активи призводить до формування мильних бульбашок, які можуть лопнути в разі несприятливого розвитку ситуації на фінансовому ринку, пояснює старший директор групи суверенних рейтингів Fitch Річард Фокс.

Темпи зростання кредитів - це показник ставлення населення до позикових грошей і насиченості попиту, говорить Девід Ненгл з Renaissance Capital.

До групи високих ризиків Fitch віднесло Аргентину, Гонконг, Індонезію, Кіпр, Китай, Туреччину та Шрі-Ланку, де темпи зростання кредитування в 2011 році становили 14-32%.

У цих країнах ціни на нерухомість вище середніх по групі на 17%, на активи - на 50%, курс національної валюти завищений на 15%, підрахували в Fitch, такі відхилення показників - ознаки системного ризику, при наявності якого банківська система є вразливою і не зможе протистояти зовнішнім шокам.

Урядам країн з ознаками перегрівання в кредитній сфері потрібно посилювати кредитно-грошову політику, щоб запобігти потрясінню, відзначили аналітики Fitch.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: