Латвія може стати новим офшором для українських олігархів

Четвер, 23 серпня 2012, 15:22

Після того, як у Латвії у 2013 році буде запроваджений новий податковий режим, який звільняє бізнес від сплати цілого ряду зборів, країна може стати головним офшором для СНД.

Як пояснив керуючий клієнтськими активами Rietumu Banka Павло Меламед, у країні будуть суттєві пільги для тих зарубіжних інвесторів, хто готується відкрити тут, приміром, власне виробництво, передає ТСН.

Зміни будуть гарантувати, що при продажу бізнесу в республіці інвестор не зіткнеться з прихованими платежами.

До того ж Латвія є хорошим регіоном для початку розвитку бізнесу в усьому ЄС.

Реклама:

"Пропоновані умови роблять Латвію хорошим конкурентом відомому офшору. По-перше, у країни немає притаманного Кіпру іміджу місця для відмивання грошей і грубого податкового планування. По-друге, тут немає такої ж кількості бюрократичних перепон, а реєстрація нової юрособи займає лише 24 години", - упевнений партнер BDO Zelmenis & Liberte Яніс Зелменіс.

Зі свого боку Кіпр поки не боїться Латвії як конкурента.

"Ми неодноразово обговорювали цю ситуацію і прийшли до висновку, що країни Балтії дійсно пропонують багато переваг для бізнесу країн СНД. Їх потенціал не варто недооцінювати, однак у нас найнижчі ставки в Європі, і ми збираємося тримати їх на цьому рівні протягом тривалого терміну", - говорить президент Piraeus Bank Константінос Лоізідес.

Як відомо, за останні два роки українські банки перерахували в офшорні зони та на Кіпр астрономічну суму – 53,397 млрд доларів.

За валютним курсом, що діє останні три роки (8 гривень за долар), це більше ніж 400 млрд гривень.

Для порівняння, державний бюджет на 2012 рік має доходи 367 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: