Китай може встановити рекорд на ринку M&A

Середа, 15 серпня 2012, 09:15

2012 рік може стати рекордним за кількістю злиттів і поглинань за участю китайських компаній.

З таким прогнозом виступив світовий лідер в області консалтингових та аудиторських послуг - міжнародна мережа компаній PricewaterhouseCoopers (PwC), повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

На думку фахівців компанії, підвищенню активності китайських компаній на світовому ринку злиттів і поглинань будуть сприяти зростаючий досвід, який вони там отримують, наявність стратегічного попиту на ресурси і технології з їх боку, а також виникла зараз вкрай сприятлива можливість здійснення таких операцій за кордоном.

Згідно з наведеними в доповіді даними, у першому півріччі нинішнього року обсяг оголошених угод злиття і поглинання, пов'язаних з китайським ринком, скоротився в порівнянні з тим же періодом 2011 року на 33%, а у вартісному вираженні - на 10%.

Реклама:

При цьому кількість угод за участю зарубіжних стратегічних інвесторів скоротилося на 42%, з участю власних китайських інвесторів - на 25%.

На відміну від ситуації на китайському ринку, як наголошується в доповіді, китайські компанії уклали за кордоном практично стільки ж операцій, скільки в першій половині минулого року, але загальна сума угод зросла майже втричі і за підсумками поточного року, що цілком можна очікувати, перевершить рівень 2011 року.

44% угод, укладених китайськими компаніями за перше півріччя, концентруються в області ресурсів та енергетики, а у вартісному вираженні дана частка досягла 69%, причому по семи операціях сума виявилася вище 1 млрд доларів, зазначається у доповіді PwC.

Китайські компанії продовжують приділяти серйозну увагу запозиченню за кордону передових методів промислового виробництва, технологій та об'єктів інтелектуальної власності.

Але разом із тим, відзначили в офісі PwC у Пекіні, "ми взяли до уваги той факт, що китайські компанії почало цікавити отримання можливостей власного розвитку шляхом проникнення на зарубіжний ринок, і це стає новою тенденцією".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: