Підтримка курсу гривні обійдеться Україні в 5 мільярдів доларів

Понеділок, 9 липня 2012, 09:19

Україна пережила червень - піковий місяць погашення зовнішнього держборгу в поточному році - з істотними втратами для резервів Національного банку.

У п'ятницю в НБУ повідомили про максимальне в поточному році скорочення міжнародних валютних резервів на 1,44 млрд доларів, до рівня червня 2010 року - 29,32 млрд доларів, пише "Комерсант-Україна".

Причиною скорочення валютних заощаджень держави стало погашення Україною зовнішніх боргів на 1,8 млрд доларів.

У НБУ пояснили, що в червні уряд погасив кредит і відсотки VTB Capital на 1,1 млрд доларів (як відомо, Україна домовилася з Росією повернути лише половину з 2-мільярдного кредиту), а також єврооблігації країни на 600 млн доларів.

Реклама:

Одночасно посилення попиту на валюту на внутрішньому ринку змусило НБУ проводити інтервенції, продавши на міжбанку 704 млн доларів.

Від 2,4-мільярдного просідання резервів врятувало лише те, що Мінфін на внутрішньому ринку отримав в червні від випуску валютних облігацій 990 млн доларів.

В НБУ сподіваються на відновлення валютних резервів.

"В кінці року міжнародні резерви будуть на рівні початку року (31,79 млрд доларів) або навіть вище", - повідомив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький.

Однак у МВФ підрахували, що для утримання курсу гривні на рівні 8 гривень за долар НБУ доведеться витратити до кінця року ще майже 5 млрд доларів і його резерви опустяться до 24,4 млрд доларів.

Цей сценарій враховує відсутність надходжень від МВФ в рамках угоди stand -by.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: