У "справі LIBOR" поданий позов до 16 найбільших банків світу

Вівторок, 31 липня 2012, 11:03

У понеділок стало відомо, що нью-йоркський Berkshire Bank подав до суду на 16 світових банків, які визначали ставку LIBOR із серпня 2007 року по травень 2010 року.

Позов може спровокувати сотні позовів від інших кредитних організацій, відзначає "Комерсант-Україна".

У своєму позові, поданому до окружного суду США в Нью-Йорку, Berkshire Bank (має 11 відділень в Нью-Йорку і Нью-Джерсі) звинувачує 16 банків, що визначали ставку LIBOR, у штучному заниженні ставки, внаслідок чого сам банк зазнав втрат.

Крім того, позов заявлений як класовий, оскільки у вказаний період часу маніпуляції зі ставкою торкнулися вчинені в Нью-Йорку угоди на "десятки, якщо не сотні мільярдів доларів".

Реклама:

Сума збитку, якого зазнав банк, у позові не вказується.

На думку експертів, які були опитані агентством Dow Jones і газетою The Wall Street Journal, цей позов може стати основою для аналогічних позовів інших кредитних організацій, в результаті 16 світових банків можуть опинитися в положенні, коли їм доведеться оборонятися від сотень або навіть тисяч позовів.

У випадку з справою LIBOR, кажуть експерти, потенційні витрати, якщо поширення позовів по США і навіть всьому світу візьме характер епідемії, виявляться не менше тих штрафів, які банки заплатять або вже заплатили регуляторам.

Як відомо, у червні британський Barclays заплатив 453 млн доларів регуляторам в США і Великобританії, заодно втративши генерального та операційного директорів, а також голови правління.

Незабаром стало відомо, що за розслідування у зв'язку з махінаціями при визначенні ставки LIBOR мають намір взятися і регулятори в інших країнах.

Нині розслідування ведуться щодо десятка банків в Азії, Європі та США.

Щоб домогтися успіху в суді, позивачу або позивачам доведеться доводити, що банки вступили в змову з метою маніпулювання ставкою.

Більше того, їм доведеться доводити зв'язок між маніпулюванням ставкою і можливими втратами позивачів. Це непросто, але не неможливо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!