Порошенко хоче підняти штрафи на товарних біржах

Вівторок, 3 липня 2012, 12:25

Міністерство економічного розвитку і торгівлі ініціює підвищення штрафів за маніпулювання цінами, діяльність без ліцензії та незаконне розповсюдження інсайдерської інформації на товарному біржовому ринку.

Розроблений міністерством законопроект суттєво підвищує покарання за порушення на товарному біржовому ринку, пише газета "Дело".

Раніше діяльність на фондовому ринку без ліцензії передбачала накладення штрафу в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8,5 тис. до 17 тис. гривень), нагадує видання.

У Мінекономіки пропонують збільшити цю цифру в 40-50 разів - до 20-50 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів (від 340 тис. до 850 тис. гривень).

Реклама:

За незаконне поширення інсайдерської інформації порушники повинні були викласти від 500 до 700 таких мінімумів (від 8,5 тис. до 11,9 тис. гривень), а за маніпулювання цінами на товарному фондовому ринку штраф складав всього 100-500 мінімумів (від 1, 7 тис. до 8,5 тис. гривень).

Законопроект пропонує ввести іншу норму: тепер порушники цих норм покарані штрафом у розмірі від 100 до 150% прибутку, отриманого в результаті цих дій.

Крім цього, документом уточнюється механізм створення товарної біржі, встановлюються правила діяльності гравців цього ринку.

Зокрема, передбачається, що статутний капітал профучасників цього ринку повинен бути сформований виключно грошовими коштами в розмірі 60 тис. неоподатковуваних мінімумів для біржових брокерів і 180 тис. мінімумів для самих товарних бірж.

Також в законопроекті прописується механізм державного регулювання даного ринку: прописуються повноваження регулятора (Мінекономрозвитку), порядок застосування санкцій до правопорушників.

Наприклад, вказується, що за порушення закону "Про товарну біржу" відповідних підзаконних актів відомство може винести припис, анулювати ліцензію або на 1 рік призупинити допуск активів до біржових торгів.

За даними Мінекономіки, станом на 1 березня 2012 року на українському ринку існують 605 товарних бірж, з них майже третина відсутні за місцезнаходженням, більше 8% перебувають у стадії припинення, переважна більшість не веде свою основну діяльність як організатор біржової торгівлі для широкого кола потенційних клієнтів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!