Виробництво в США впало вперше за три роки

Понеділок, 2 липня 2012, 20:03

Ділова активність у виробничому секторі США скоротилася вперше з червня 2009 року.

Згідно з даними Інституту управління постачаннями (ISM), індекс менеджерів із закупівель впав з 53,5 пункту в травні до 49,7 в червні, передають "Ведомости".

Значення індексу менше 50 свідчить про зниження активності, більше - про зростання.

Економісти, опитані Dow Jones і Bloomberg, очікували зниження індексу до 52.

Реклама:

"Палітра очікувань розкидана від оптимізму до тривоги, що попит знизиться через економічні проблеми в Європі і Китаї", - йдеться в звіті ISM.

Останній раз до цього індекс ISM Manufacturing опускався нижче 50 пунктів у липні 2009 року, коли його значення становило 49,2.

Індекс нових замовлень знизився до 47,8 в червні з 60,1 у травні (це перше скорочення з квітня 2009 року), індекс запасів - до 44 з 46 відповідно, індекс експорту - до 47,5 з 53,5, індекс цін - до 37 з 47,5 в травні і 61 в квітні

"Зниження активності у виробничому секторі відображає думку про те, що над бізнесом тяжіє невизначеність. А Європа роз'їдає (американський) експортний сектор", - сказав Bloomberg Ніл Датта, начальник відділу аналізу економіки США Renaissance Macro Research.

Його прогноз в 50,5 пункту був найнижчим в опитуванні Bloomberg.

Хоча індекс нижче 50 пунктів означає падіння виробництва, його значення вище 42,6 пункту зазвичай, за даними ISM, все-таки свідчить про те, що економіка в цілому зростає (тому на виробництво припадає лише частина ВВП).

У Європі ситуація з виробництвом гірша.

У єврозоні індекс менеджерів із закупівель PMI (аналог ISM) показав у червні падіння 11-й місяць поспіль, становивши 45,1 пункту, свідчать дані Markit Economics.

Американський фондовий ринок негативно відреагував на дані по виробничому сектору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: