Найбільші банки Європи підозрюють у махінаціях з кредитними ставками

Четвер, 19 липня 2012, 16:47

Європейські регулятори запідозрили Credit Agricole, HSBC, Deutsche Bank і Societe Generale в співучасті в махінаціях з кредитними ставками і в картельній змові з Barclays.

Про це передає "Лєнта.ру".

За інформацією видання The Financial Times, одним з підозрюваних є колишній трейдер Barclays Філіп Моріоссеф, який працював у британському банку в 2005-2007 роках.

Видання пише, що Моріоссеф міг співпрацювати з Майклом Зріеном з Credit Agricole, Дідьє Сандером з HSBC і Крістіаном Біт таром з Deutsche Bank.

Реклама:

Всі вони вже не працюють в цих банках. Ім'я спільника Моріуссефа з Societe Generale поки не встановлено.

Регулятори вважають, що ці трейдери домовлялися між собою і надавали неправдиві дані, які використовувалися для розрахунку провідних ставок міжбанківського кредитування.

Філіп Моріоссеф, як передбачається, заробляв на торгівлі тримісячними свопами, отримуючи прибуток з допомогою маніпуляцій зі ставкою Euribor.

Остання розраховується на підставі даних, наданих 44 банками.

В Credit Agricole повідомили, що до банку не пред'являли претензій із приводу махінацій з кредитними ставками.

В якості спростування інформації фінорганізація вказує, що банк почав надавати відомості для розрахунку Libor з 2010 року. Тим часом в статті, коли йде мова про можливу картельну змову з Barclays, згадується ставка Euribor.

Barclays в кінці червня фактично визнав провину в маніпулюванні Libor, погодившись заплатити штраф у розмірі 290 мільйонів фунтів.

Крім того, голова ради директорів банку Маркус Ейджіус і гендиректор Боб Даймонд подали у відставку. Після цього стало відомо, що махінаціями з Libor зацікавилася також американська прокуратура.

Раніше ЗМІ повідомляли, що в США ведеться розслідування відносно Citigroup, HSBC, Deutsche Bank і JP Morgan.

Азіатські влада також вирішила перевірити свої банки на маніпулювання кредитними ставками, а 18 липня скандал з махінаціями вперше прокоментував глава ФРС США Бен Бернанке.

За його словами, система розрахунку Libor є "структурно помилковою".

The New York Times пише 19 липня, що глава Банку Англії Мервін Кінг запросив своїх колег на переговори з реформування Libor, які можуть відбутися у вересні 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: