Приватники отримають доступ до аукціону по сланцевому газу в Китаї

Неділя, 1 липня 2012, 13:05

Китайський уряд планує провести другий аукціон з розподілу ліцензій на розробку родовищ сланцевого газу в липні, а до участі в торгах будуть допущені приватні компанії.

Про це заявив глава центру з нафтогазової стратегії Міністерства земельних і природних ресурсів КНР Чжан Давей, передає "Лєнта.ру".

У другому аукціоні не зможуть взяти участь іноземні компанії, хоча Китаю вкрай необхідні закордонні технології у видобутку сланцевого газу.

В аукціоні візьмуть участь компанії, що володіють ліцензіями на видобуток нафти, газу або інших природних ресурсів, з статутним капіталом понад 300 мільйонів юанів (47,4 мільйона доларів).

Реклама:

Раніше повідомлялося, що в ході торгів будуть розподілені 20 ліцензій на розробку родовищ.

Перший китайський аукціон з сланцевого газу відбувся рік тому; ліцензії отримали державна Sinopec і одна провінційна компанія.

Видобуток сланцевого газу в Китаї знаходиться на початковій стадії.

Пекін почав активно займатися розробкою цього виду палива в 2009 році.

Запаси сланцевого газу в КНР оцінюються як найбільші в світі.

За прогнозами Національного енергетичного агентства країни, до 2015 року видобуток сланцевого газу вийде на рівень в 6,5 мільярда кубометрів, що становить 6% від поточного споживання палива.

До 2020 року регулятор сподівається підвищити показник до 60-100 мільярдів кубометрів.

Скептики називають такі плани надто оптимістичними через недостатньо розвинені технології, а також можливі перешкоди регуляторів і екологів.

Останні, зокрема, критикують індустрію сланцевого газу за те, що нібито в місцях видобутку цього виду палива збільшується ризик землетрусів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: