Шведський бренд Saab викупив маловідомий виробник електрокарів

П'ятниця, 8 червня 2012, 19:38

Активи збанкрутілого шведського автопідприємства Saab викуплені шведським виробником електромобілів National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS).

Про це передають "Ведомости" з посиланням на шведські ЗМІ.

Угода завершена, сума не розголошується.

"Ми представили свою остаточну пропозицію (про викуп активів Saab) 7 квітня до закінчення терміну прийому заявок", - цитує представника NEVS Мікаеля Остлунда шведське англомовне видання The Local.

Реклама:

Компанія NEVS спеціально створена для викупу активів збанкрутілого шведського виробника, пише The Wall Street Journal.

51% належить National Modern Energy Holdings Ltd, що базується в Гонконгу і спеціалізується на альтернативній енергетиці в Китаї, 49% - японському інвестиційному фонду Sun Investment LLC, який вкладається у високотехнологічні проекти в області екологічних технологій.

Призначені судом адміністратори Saab протягом всієї процедури банкрутства відмовлялися коментувати зроблені пропозиції і оголосити можливих кандидатів для порятунку знаменитої шведської марки.

За даними шведських ЗМІ, офіційне оголошення наступника може відбутися до кінця червня.

Раніше у шведській пресі говорилося, що консорціум готовий був заплатити 1,5-1,8 млрд шведських крон (208-250 млн доларів) за Saab без урахування самостійної логістичної компанії, що займається комплектуючими і запчастинами марки, Saab Automobile Parts AB.

Сіті-менеджер міста Тролльхеттан, в якому розташований основний завод і офіс Saab, Аніка Веннерблом, підтвердила шведському виданню ttela.se, що операція була здійснена, але не повідомила, хто покупець.

Підписання всіх документів, за її словами, має відбутися на цьому тижні.

Трохи пізніше її слова спростував представник муніципалітету.

Saab Automobile, включаючи дочірні підприємства Saab Tools і Saab Powertrain, був оголошений банкрутом у грудні минулого року.

Борги компанії становили 2 млрд доларів, а активи - всього лише 500 млн доларів.

Зовнішні керуючі вели переговори з декількома потенційними покупцями, основним з яких вважався китайський автовиробник Zhejiang Youngman Lotus Automobile.

У шведській пресі повідомлялося, що Youngman пропонував за активи Saab близько 2 млрд крон (280 млн доларів).

Китайська компанія намагалася увійти в капітал Saab ще до оголошення банкрутства, але угода була блокована колишнім власником шведського виробника General Motors, яка пригрозила відмовити в передачі ліцензій технологій, необхідних для виробництва.

Зацікавленість в активах збанкрутілого виробника проявляли також індійська Mahindra & Mahindra Ltd і шведський виробник легкових автомобілів Volvo Car Corp, що належить китайській групі Zhejiang Geely Holding.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: