Обіг акцій 15 підприємств "Київміськбуду" відновлено

Понеділок, 25 червня 2012, 12:58

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку відновила обіг акцій 15 з 30 підприємств, що входять в ПАТ "Холдингова компанія "Київміськбуд".

На думку експертів, нашому ринку цінних паперів це вже не допоможе, пишуть "Экономические известия".

Після того як 22 травня регулятор четвертий раз призупинив на шість місяців внесення змін до реєстрів власників і в систему депозитарного обліку цінних паперів всіх 30 компаній, комісія прийняла рішення розблокувати половину емітентів "на підставі усунення порушень, які раніше привели до зупинки оберту акцій".

Крім того, комісія дозволила частині компаній провести дематеріалізацію.

Реклама:

Як відомо, санкції до ряду підприємств "Київміськбуду" вперше були застосовані восени 2010 року у зв'язку з наявністю інформації про протиправне відчуження акцій, що належать холдингу і відповідним зверненням холдингу.

Тоді стало відомо про продаж столицею в 2009 році своїх часток в "Київміськбуді" (80%), "Київ водоканалі" (25,464%), "Київ газі" (28,46%) і "Київ хімволокно" (51%).

Всі угоди були здійснені за однаковою схемою: на аукціонах через Українську універсальну товарну біржу, де покупцем виступила фінансова компанія "Новий регіон".

У випадку з "Київміськбудом" і "Київ газом" торговець потім перепродав ці акції офшорним компаніям.

Генпрокуратура порушила кримінальні справи і оскаржила операції з продажу комунальних пакетів акцій, а Вищий господарський суд підтвердив право власності територіальної громади Києва на зазначені пакети акцій підприємств.

Не минуло й двох років, як, на думку НКЦПФР, ситуація з правами власності на цінні папери холдингу почала поступово стабілізуватися і частину його паперів стало можливим розблокувати.

Учасники фондового ринку цією подією не особливо схвильовані.

Їх набагато більше турбує поведінка регулятора і мотиви, якими він керується, приймаючи настільки несподівані і неоднозначні з точки зору турботи про розвиток і прозорість фондового ринку рішення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: