Уряд взявся за ціни на ліки для гіпертоніків

Вівторок, 12 червня 2012, 18:20

1 червня стартував пілотний проект по впровадженню державного регулювання цін на ліки для хворих на гіпертонічну хворобу.

Про це заявила віце-прем'єр - міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова в ході розширеного засідання колегії МОЗ у Вінниці під вівторок, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Також, за її словами, з 1 вересня почне діяти механізм реімбурсації (система відшкодування вартості лікування для населення).

"Зараз, поки йде пілотний проект, ми повинні посилити його інформаційний супровід, повинні обговорювати його для того, щоб у підсумку визначитися: яку модель охорони здоров'я ми будемо розвивати ... Чи будемо ми йти таким шляхом - державного регулювання, реімбурсації, або ж будемо впроваджувати медичне страхування ", - сказала глава Міністерства охорони здоров'я.

Реклама:

У свою чергу головний терапевт міністерства Василь Нетяженко зазначив, що створена спеціальна програма з інформаційного супроводу впровадження реімбурсації: "В кожному регіоні зроблений фільм з роз'яснювальною роботою, який буде демонструватися на екранах місцевого телебачення".

За словами медика, мета проекту - підвищення економічної доступності ліків для соціально незахищених людей, хворих на гіпертонічну хворобу.

"На 46 мільйонів нашого населення 11 мільйонів страждають на гіпертонічну хворобу. Кожен рік ми реєструємо від 105 тис. до 110 тис. хворих з ішемічними атаками, інсультами. Ми реєструємо близько 50-55 тисяч хворих з гострим інфарктом міокарда. Летальність в цих групах хворих, на жаль, залишається високою", - сказав Нетяженко.

Головний терапевт додав, що лише 63% гіпертоніків знають, що хворі і всього 40%, дізнавшись, починають лікуватися.

Як повідомлялося, в квітні 2012 року провідні вітчизняні фармвиробники підписали меморандум з Міністерством охорони здоров'я, зобов'язавшись до кінця 2012 року не підвищувати ціни на препарати гіпертонічної групи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!