Приплив туристів на Євро-2012 не буде масовим, проте уряд свої прогнози не погіршив

Понеділок, 28 травня 2012, 09:27

Уряд не погіршував прогноз приїзду туристів на чемпіонат Європи з футболу, матчі якого пройдуть в Україні з 9 червня по 1 липня .

Про це заявив віце-прем'єр-міністр інфраструктури Борис Колесніков, пише "Комерсант-Україна".

"За прогнозами експертів (очікується) від 800 тис до 1,2 млн осіб. Якщо ми вкладемося в ці межі, я буду дуже радий", - сказав Колесніков.

На його думку, їх буде точно "не менше мільйона".

Реклама:

Оцінка Колесникова виходить з кількості квитків, запропонованих до продажу в Україні, - 700 тисяч.

"Є ще фан-зони, з'являються охочі приїхати, і кількість гостей збільшується", - сказав віце-прем'єр.

Спираючись на ці очікування, представник НБУ в кінці березня заявив, що 1 млн іноземних уболівальників може витратити в Україні 1 млрд доларів, який поліпшить платіжний баланс країни.

Ці розрахунки вже тоді виглядали завищеними, оскільки взимку було оголошено, що 90% викуплених у 2011 році квитків дісталися українцям і полякам і лише 10% - фанатам з інших країн.

У минулий четвер - всього за два тижні до початку чемпіонату - більш песимістичну оцінку дав австрійський Erste Bank, що вивчив динаміку туристичного потоку під час попереднього чемпіонату 2008 року в Австрії і Швейцарії.

Згідно зі звітом Erste Bank, на чемпіонат приїдуть 500 тис уболівальників, кожен з яких залишить в Україні по 800 євро (приблизно 1 тис доларів).

Українські оцінки ще скромніші.

За прогнозом віце-президента Асоціації малих готелів Романа Пономаренко, загальна кількість вболівальників, які відвідають чотири українські міста, що прийматимуть матчі, не перевищить 400 тисяч.

Більшість з них - це жителі України та Росії, частка громадян інших країн очікується на рівні 20-25% .

Не надто високими є і очікування українського бізнесу.

Торговельні підприємства не ризикують сильно завищувати свої ціни на період чемпіонату.

"Все буде залежати від того, в які саме магазини підуть туристи. Проте в основному ціни не зміняться. Можливі хіба що точкові акції і знижки", - говорить генеральний директор Української торговельної асоціації Ігор Кишко.

В Erste Bank однією з головних причин, що перешкоджає приїзду туристів в Україну, вважають занадто високу ціну на житло.

Навіть в минулому році розцінки в українських готелях були вищими, ніж у Польщі.

Тому, за оцінками Державного агентства України з туризму та курортів, зараз в готелях міст, що приймають чемпіонат, залишилося 6,5 тис вільних місць.

Важливим фактором, що знизив бажання вболівальників приїхати в Україну, стала антиреклама в іноземних ЗМІ, які говорять про негативну ситуацію в Україні з дотриманням прав людини та епідемією ВІЛ / СНІДу.

Зокрема, правозахисна організація Amnesty International попередила англійських фанатів про можливість прояву до них в Україні расизму і свавілля міліції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: