США не вдається вибратися із стагнації

П'ятниця, 27 квітня 2012, 19:38

Економічне зростання в США сповільнилося на початку цього року, породивши побоювання, що відновлення може знову виявитися нестійким.

Міністерство торгівлі США повідомило, що ВВП виріс на 2,2% в річному вираженні, передають "Ведомости" з посиланням на The Wall Street Journal.

Тим часом в IV кварталі 2011 року ВВП виріс на 3%.

Результати виявилися нижчими за очікування аналітиків, які в останні тижні прогнозували зростання на 2,6%, хоча і вище оцінок, які давалися на початку року.

Реклама:

Відновлення економіки "слабке, зростання повільне, недостатнє, і показники будуть постійно розчаровувати спостерігачів, поки вони не перестануть чекати більш активну експансію, ніж в реальності має місце", - говорить Ден Грінхаус, головний глобальний стратег брокерської компанії BTIG.

Дані, що розчаровують надійшли після того, як останнім часом з'явилися ознаки охолодження на ринку праці: в березні додалося всього 120 тис нових робочих місць, після того як протягом кожного з трьох попередніх місяців їх кількість збільшувалася більш ніж на 200 тис.

Це може породити побоювання, що економіка третій рік поспіль починає сповільнюватися після того, як з'являються ознаки прискорення зростання.

Одним із значущих чинників, що забезпечили її охолодження, стало скорочення держвитрат на 3% - після того як в IV кварталі вони знизилися на 4,2%.

З позитивних чинників: споживчі витрати продовжують рости досить стійкими темпами - вони збільшилися в I кварталі на 2,9%, і це найвищі темпи зростання з IV кварталу 2010 року.

Споживачі демонструють на подив стійку поведінку, сказала Bloomberg Джулія Коронадо, головний економіст по Північній Америці BNP Paribas, але економіка в цілому, на її думку, все ще намагається вибратися із стагнації.

Учасники фондового ринку виглядають не сильно розчарованими економічними даними.

Індекс S & P 500 відкрився зростанням на 0,3% завдяки, як і раніше гарної квартальної звітності багатьох компаній.

Правда, через годину після початку торгів індекс показував зниження на 0,2%, Dow Jones ріс на 0,1%.

Тим часом тільки в середу Федеральна резервна система США заявила, що "економічне зростання в найближчі квартали залишиться помірним, а потім поступово прискориться".

Ризики в економіці зберігаються, зазначив за підсумками засідання комітет з операцій на відкритому ринку: "незважаючи на поліпшення, зберігається депресія в секторі житлової нерухомості", а безробіття скорочується недостатньо швидко.

Проте ФРС підвищила прогнози: ВВП цього року виросте на 2,4-2,9% (2,2-2,7% за її січневою оцінкою), тоді як безробіття скоротиться до 7,8-8% (8,2-8,5%).

Однак "напруженість на світових фінансових ринках продовжує представляти значні негативні ризики для перспектив розвитку економіки", попередили керівники американського ЦБ.

"Ми вважаємо, що ФРС піде на третій раунд кількісного пом'якшення тільки за умови дуже сильного погіршення макроекономічної ситуації в США або при реалізації найгіршого сценарію в Європі. Це означає, що нові долари від ФРС будуть тільки після падіння ринку і зростання курсу долара, а не до, як превентивний захід", - вважає керуючий директор "Арбат капіталу" Олександр Орлов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: