G-20 заявляє, що криза відступає, але проблеми залишаються

Неділя, 22 квітня 2012, 12:22

Міністри фінансів і глави Центробанків країн "Великої двадцятки" в рамках "весняних зустрічей" Міжнародного валютного фонду і Світового банку змогли домовитися про майже двократне збільшення резервів МВФ і вперше після 2008 року констатували, що криза відступає.

Але розслаблятися рано, вважає міністр фінансів Росії Антон Силуанов: "монетарна накачування" європейських фінансових ринків з боку ЄЦБ не може тривати вічно, а боргові проблеми європейських країн як і раніше не вирішені, пишуть "Риа новости".

Не варто відкладати в довгий ящик заходи бюджетної консолідації, заявляє російська влада, демонструючи світові приклади бюджетної дисципліни.

"Ми гаряче вітаємо обіцянку наших членів збільшити ресурси МВФ більш ніж на 430 мільярдів доларів, тобто майже в два рази. Це говорить про тверде прагнення міжнародної громадськості до забезпечення світової фінансової стабільності та постановці економічного відновлення", - йдеться в підсумковій заяві директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард.

Реклама:

Однак заявлену суму повністю поки зібрати не вдалося - не вистачило 68 мільярдів доларів.

Загальний обсяг коштів, які країни пообіцяли перерахувати до фонду, становив 362 мільярдів доларів.

Більше за всіх заплатять країни єврозони, адже для її порятунку і потрібна докапіталізація МВФ.

Внесок Єврозони становитиме 150 мільярдів євро, або близько 200 мільярдів доларів.

Японія надасть 60 мільярдів доларів, по 15 млрд виділяють Південна Корея, Саудівська Аравія і Великобританія.

Швейцарія і Швеція виділять по 10 мільярдів доларів, Норвегія - близько 9,3 мільярда, Польща – 8 млрд, Австралія – ​​7 млрд, Сінгапур – 4 млрд, Чехія – 2 млрд і ще 7 мільярдів доларів виділить Національний банк Данії.

Ряд країн з ринком, що розвивається, в тому числі Росія, не визначилися з розміром платежу.

Внесок Росії, згідно з прийнятими зобов'язаннями, буде не менше 10 мільярдів доларів.

"Ми будемо координуватися з нашими колегами по БРІКС і спільно визначатися по нашим можливостям", - повідомив міністр фінансів Росії Антон Силуанов за підсумками зустрічей.

"Ми не відмовляємося від цієї суми, але з урахуванням потреби МВФ будемо визначати остаточний розмір нашої участі дещо пізніше", - сказав глава Мінфіну РФ.

Приблизно такої ж позиції, за його словами, дотримувалися деякі інші країни, такі, як Китай, Бразилія, Індія, Індонезія, Малайзія, Таїланд.

Питання про поповнення ресурсів МВФ вимагає швидкого рішення і його не варто пов'язувати з тривалою реформою системи розподілу квот голосів в цьому інституті, порахували учасники зустрічей.

"Реформа квот - це одне питання, а поповнення ресурсів фонду - це інше питання. Ми на сьогоднішньому саміті не пов'язували одне з іншим," - пояснив Силуанов.

Квота держави-члена МВФ визначає максимальний розмір його фінансового зобов'язання перед фондом і число його голосів, а також впливає на його доступ до фінансування з фонду.

Росія запропонувала змінити принцип розподілу квот: виходячи з обсягу ВВП та міжнародних резервів країн.

Необхідність зміни показників, на основі яких розраховуються квоти, за словами Силуанова, пов'язана з тим, що чинна система не відображає реального стану країн у світовій економіці.

Частка Росії в капіталі МВФ в даний час становить 2,8%, США - більше 17%, країн ЄС - більше 30%.

РФ знаходиться на дев'ятому місці за розміром квоти.

У підсумкових документах зазначалося, що ситуація в єврозоні в цілому покращилася, насамперед, завдяки зусиллям європейців по наповненню ліквідністю фінансових ринків.

Економічні показники в США також покращилися, а ринки, що розвиваються залишаються джерелом зростання світової економіки.

"Прогноз зростання залишається помірним, а ризики - високими", - йдеться в підсумковій заяві Міжнародного валютно-фінансового комітету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: