З початку квітня Нацбанк купив 300 мільйонів доларів

Середа, 18 квітня 2012, 13:47

Стабільний приплив іноземної валюти на ринок України в 2012 році дозволяє уникати значних коливань курсу гривні без підтримки НБУ, що отримав можливість поповнювати міжнародні резерви за рахунок купівлі надлишкової пропозиції валюти.

Про це заявив голова НБУ Сергій Арбузов, пише Reuters.

За його словами, з початку квітня НБУ купив 300 млн доларів в порівнянні з 150 мільйонами доларів за весь березень.

"Три останні місяці НБУ не виходить на валютний ринок для підтримки курсу гривні. Курс гривні формується під впливом руху ринкового попиту та пропозиції іноземної валюти", - сказав Арбузов.

Реклама:

"Нацбанк України не приховує, що за наявності можливостей він сприяє нарощуванню міжнародних резервів. Так, з цією метою в березні було викуплено на ринку більше 150 мільйонів доларів, а з початку квітня – більше 300 мільйонів доларів", - додав він.

Раніше в цьому місяці НБУ повідомив, що міжнародні резерви за даними на 1 квітня збільшилися до 31,128 мільярда доларів з 31,049 мільярда доларів на 1 березня.

Зростання резервів відновилося після практично щомісячного їх зниження з серпня 2011 року, коли вони становили 38,206 мільярда доларів.

Резерви знижувалися через курсові коливання світових валют, платежів уряду за зовнішніми боргами, валютних інтервенцій центрального банку на міжбанківському ринку і прямого продажу валюти "Нафтогазу" для розрахунків за імпорт російського газу на тлі зростання дефіциту поточного рахунку платіжного балансу і скорочення припливу валюти по фінансовому рахунку.

За словами глави центрального банку, в умовах збалансованого валютного ринку НБУ витримує критерії курсової політики і валютних резервів, погоджені з Міжнародним валютним фондом в рамках програми stand-by.

МВФ влітку 2010 року схвалив програму stand-by, в рамках якої пообіцяв до кінця 2012 року підтримати реформи в Україні кредитом на загальну суму 15,5 мільярда доларів.

На початку 2011 року кредитор зупинив фінансування з-за того, що уряд відмовився від підвищення тарифів на газ для населення та комунального сектора.

"Станом на 1 липня 2011 року НБУ повністю виконав всі критерії ефективності по динаміці міжнародних резервів, передбачені програмою stand-bу", - сказав Арбузов, але не назвав конкретних даних.

За його словами, Україна і МВФ поки не погоджували критерії обсягу резервів на 2012 рік.

"У меморандумі про економічну і фінансову політику зафіксовано, що офіційний курс гривні до долара США встановлюється на основі її ринкових котирувань з можливим відхиленням плюс-мінус 2%", - сказав Арбузов.

За його словами, в 2011 році відхилення котирувань від офіційного курсу знаходилися в межах від плюс 0,04% до мінус 0,54%, а з початку поточного року їх діапазон становить від мінус 0,09% до мінус 0,72%.

"Тобто, всі зобов'язання Нацбанку в цій частині повністю виконані. Будь-яких проблем і невизначеностей з МВФ у НБУ в цьому питанні не виникало, - сказав Арбузов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!