Японія пообіцяла МВФ 60 мільярдів доларів

Вівторок, 17 квітня 2012, 10:14

Японія надасть Міжнародному валютному фонду 60 мільярдів доларів у вигляді кредитів, ставши першою неєвропейської нацією, яка пообіцяла виділити гроші для посилення фінансової могутності фонду та боротьби з кризою єврозони.

Міністр фінансів країни Дзюн Адзума висловив сподівання, що внесок Японії, про який буде офіційно оголошено на засіданні "Великої двадцятки" у Вашингтоні на цьому тижні, надихне інші країни послідувати її прикладу, пише Reuters.

Проте досягнення угоди про нове фінансування МВФ може бути складним.

США кажуть, що не будуть брати участь у розширенні фонду на 600 млрд доларів, інші країни, такі як Китай, Бразилія і Росія, також тримаються осторонь.

Реклама:

"Після серії політичних заходів в єврозоні, важливо зміцнити фінансування МВФ і підготувати ґрунт для виходу з кризи не тільки для єврозони, але і для Японії і азіатських країн, - сказав Адзума. - Я впевнений, що багато інших країн пообіцяють зробити вкладення в МВФ".

МВФ, який діє в якості кредитора останньої інстанції для урядів, заявив у січні, що йому потрібні додаткові ресурси на суму 600 мільярдів доларів, щоб допомагати тим країнам, які можуть постраждати від економічних і фінансових наслідків європейської кризи.

Керуючий директор фонду Крістін Лагард минулого тижня сказала, що фонду, можливо, не знадобиться так багато грошей, оскільки економічні ризики знижуються.

Представники G20 повідомили, що великі економіки, ймовірно, погодяться дати МВФ 400 -500 мільярдів доларів.

Країни єврозони пообіцяли близько 200 мільярдів доларів, а інші члени Євросоюзу - ще 50 мільярдів доларів.

Китай, Бразилія і Росія заявили, що готові взяти участь, але в обмін на це хочуть отримати більше голосів у МВФ.

США, де проходить передвиборна президентська гонка, основним питанням якої є дефіцит бюджету, не запропонували фонду додаткових коштів.

Канада стверджує, що не зацікавлена ​​в наданні коштів для порятунку Європи, яка, на її думку, має достатньо грошей для боротьби з кризою.

Засідання МВФ і Світового банку та збори фінансових лідерів G20 пройдуть у Вашингтоні з п'ятниці по неділю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!