Надлишок газу в США обвалює ціни на струм та вугілля

Середа, 11 квітня 2012, 14:56

Падіння цін на газ в США радикально змінює розклад сил в енергетичному секторі і веде до значного зниження цін на електроенергію для промислових і роздрібних споживачів.

 

Динаміка ф'ючерсів на газ на NYMEX, $/млн BTU

У вівторок ціна ф'ючерсів на газ становила на закритті 2,03 долара за мільйон британських теплових одиниць (BTU) — трохи вище 2 доларів, найнижчого рівня із січня 2002 року, передають “Ведомости” з посиланням на The Wall Street Journal.

Ще в 2008 році ціна перевищувала 13 доларів (див. графік). Ситуація, що стала наслідком стрімкого зростання видобутку газу завдяки передовим технологіям його вилучення зі сланцевих порід, може посилитися влітку: в американських газосховищах закінчується місце, і ціни можуть надовго залишитися на найнижчих за десятиліття рівнях.

Реклама:

Ситуація “поза всяким сумнівом, безпрецедентна”, говорить Фред Метзгер, віце-президент із газосховищ провідної газотранспортної компанії Kinder Morgan.

Надлишок газу має серйозні наслідки для низки галузей. Газовидобувні компанії, бачачи падіння доходів, частково переключаються на видобуток більш вигідної нафти.

А на ринку виробництва електроенергії газ тіснить вугілля, і перспективи для вугледобувних компаній виглядають досить гнітюче.

Втрати несуть залізничники, для яких перевезення вугілля - найбільша стаття доходів. А економічні обґрунтування для будівництва АЕС, вітряних чи сонячних електростанцій виглядають все менш переконливими.

Але споживачі енергії опиняються у великому виграші.

У лютому бостонська комунальна компанія NSTAR повідомила промисловим споживачам, що цієї весни знизить роздрібні ціни на електроенергію на 34% - з 8,5 цента до 5,5 цента за кВт год. У травні вона має намір знизити ціни для населення.

У багатьох регіонах США надлишок дешевого газу призвів до падіння оптових цін на електрику до 2-4 центів за кВТ год.

За даними Адміністрації енергетичної інформації, у Новій Англії, наприклад, оптові ціни становили в лютому 3-4 цента за кВт год, тоді як в 2006-2011 роках середнє значення для цього місяця було 6-8 центів.

Southern, яка довгі роки була однією з найбільших в США електричних компаній, що працюють на вугіллі, проводить масштабну трансформацію, переходячи на газ, каже її генеральний директор Том Феннінг.

Вона будує три газові станції в Джорджії на заміну вугільним і планує ще більше замін.

Цього літа, за оцінками компанії, вона використовує максимальні обсяги газу за всі роки.

У 2008 році, коли ціни на газ були високими, Southern майже 70% електрики виробляла з вугілля, зараз - у два з лишком рази менше.

А на газові станції зараз припадає 46% виробленої нею електрики - проти 16% чотири роки тому.

За оцінкою аналітиків Sanford C. Bernstein, виробництво електрики на газових станціях може зрости цього року на 450 млн МВт год, збільшивши річне споживання газу на 93,4 млрд куб.м.

Це дорівнює 13,5% сукупного споживання природного газу в США в 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: