МВФ занепокоєний щодо перспектив країн-експортерів сировини

Середа, 11 квітня 2012, 10:10

Короткострокові економічні перспективи країн-експортерів сировинних товарів викликають занепокоєння.

Про це ідеться у доповіді Міжнародного валютного фонду про стан світової економіки, передає "ЛІГАБізнесІнформ".

Експерти МВФ зазначають, що в останнє десятиліття експортери сировини проявили стійкість під час ослаблення світової економіки завдяки зростанню цін на ці товари. Проте ризики погіршення ситуації зберігаються.

Аналітики вказують, що різкі коливання глобальної економічної активності викликають в цих країнах коливання цін на сировину, розміру ВВП і зовнішнього сальдо.

Реклама:

Вони радять накопичувати додаткові доходи під час росту сировинних цін, щоб використовувати їх в період зниження вартості сировини.

За оцінкою експертів МВФ, зниження реальної ціни на енергоносії і метали на 40-50% може привести до скорочення темпів зростання реального ВВП на 0,5-1 процентний пункт.

При різкому падінні цін на сировину наслідки найбільш серйозні для країн-експортерів нафти, оскільки при зростанні цін на нафту на 12% в рік, ВВП країн-експортерів збільшується на 0,4% у рік підвищення ціни і майже на 2% через три роки, вказується в доповіді.

У середу барель нафти марки Brent подешевів до $122,67.

Експерти Євразійського банку розвитку (ЄАБР) підрахували, що при ціні на утраті $115 за барель нафти зростання ВВП Росії в 2012 році складе 5%, в 2013 році - 5,5%.

Якщо ціни на нафту опустяться до $90 за барель, темпи зростання ВВП сповільняться до 2-3% на рік, прогнозують аналітики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!