Споживча інфляція в січні становила 3,7% річних

Понеділок, 5 березня 2012, 12:28 -

Споживча інфляція в січні 2012 року знизилася до 3,7% в річному вимірі.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Загалом з вересня 2011 року спостерігаються найнижчі показники інфляції за місяць в історії статистичних спостережень (у січні ІСЦ зріс лише на 0,2%).

П'ятий місяць поспіль сезонно скоригований індекс споживчих цін (ІСЦ) є від'ємним та ще більше зменшився в січні (до 0,8%).

Реклама:

У зв’язку з переглядом Державною службою статистики переліку товарів і послуг, що включаються до споживчого кошика для розрахунку ІСЦ (з 296 до 335 компонентів), змінилася його вагова структура.

Частково змінився набір компонентів базової інфляції.

У січні продовжилося уповільнення базової інфляції в річному вимірі до 6,6% (базовий ІСЦ до попереднього місяця не змінився).

Під дією вторинних ефектів від падіння цін на сирі продукти (5,3% за рік) темпи зростання цін на продовольчі товари з високим ступенем оброблення, що входять до складу БІСЦ, зменшилися до 10,3% за рік.

Завдяки стримуючому впливу укріплення номінального ефективного обмінного курсу гривні (на 8,1% за рік) зростання вузького базового ІСЦ уповільнилося за підсумками року до 2,2%.

Інфляція в січні повністю була обумовлена її небазовою складовою, яка становила 0,4% (внесок у зміну ІСЦ – 0,2 в. п.).

Зростання небазового ІСЦ у річному вимірі після досягнення максимуму 17,1% у червні 2011 року продовжило уповільнюватися до 0,1% у січні.

Основним фактором цього стало продовження здешевлення сирих продуктів (5,3% за плинний рік) за рахунок ефекту високого урожаю 2011 року.

Ціни групи товарів і послуг, що регулюються адміністративно, зросли до 7,8% у річному вимірі (у січні – на 0,3%) та обумовили внесок в ІСЦ на рівні 1,2 в. п. (0,1 в. п. за місяць).

Уповільнення світової економічної активності продовжує чинити тиск до зниження цін на продукцію основних експортоорієнтованих виробництв, а разом з тим – на індекс цін виробників (ІЦВ), що уповільнив зростання до 11,8% у річному вимірі.

Зменшення ІЦВ на 0,8% у січні відбулося головним чином унаслідок здешевлення продукції добувної промисловості на 4,9% (-0,6 в. п. – внесок в зміну ІЦВ за місяць).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: