Великого росту на українському ринку злиття та поглинання не буде - експерт

Четвер, 29 березня 2012, 17:14

У 2012 році Україні не слід очікувати великого росту на ринку (злиття та поглинання) M&A.

Про це заявив засновник та голова спостережної ради компанії "МТ-Інвест" Мирослав Табахарнюк.

"Великого пожвавлення на ринку злиття та поглинання цьогоріч не слід очікувати. Об’єм ринку M&A України у 2012 році залишиться на рівні 2011 року - близько 5 млрд доларів", - прогнозує Табахарнюк.

За його словами, в першому кварталі 2012 року об’єм ринку M&A України знизився, у порівняні з аналогічним періодом 2011 року, на 80-85%.

Реклама:

Така тенденція, пояснює експерт, пов’язана не лише з кризовими явищами, що відбуваються в світі, але й з високою базою порівняння першого кварталу 2011 року, яка була сформована великою кількістю транзакцій, що в сумі становлять 2-3 млрд долкарів.

"З початку 2012 року основні процеси злиттів та поглинань на українському ринку пов’язані в основному з приватизацією державних пакетів генеруючих та енергопостачальних компаній, що разом становили близько 440 млн доларів", - зазначає Табахарнюк.

"Основними гравцями будуть залишатися компанії, що вже є присутніми в Україні - українські або російські стратеги, доля яких у 2011 році становила 60% від загального річного об’єму", - зауважує Табахарнюк.

Перспективними для залучення інвестицій залишаються агропромисловий комплекс та будівельна галузь, де, на переконання експерта, буде продовжуватися процес консолідації "проблемних" активів навантажених боргами.

Не менш цікавими для вітчизняних та іноземних інвесторів є нафтогазова галузь та роздрібна торгівля.

"Цього року ми можемо також спостерігати за розпродажем активів, що були сконсолідовані банками під час кризи. Але навряд чи це призведе до значного росту обсягів M&A, адже продаватися перш за все будуть найменш привабливі активи зазвичай з дисконтом", - резюмує Табахарнюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!