Світовий банк радить Росії накопичувати нафтові доходи

Вівторок, 27 березня 2012, 15:13

Економічні досягнення Росії продовжують базуватися на високих цінах на енергоносії, що вимагає повернення до бюджетної політики, спрямованої на поповнення резервів, поки ціни на нафту зберігаються на високому рівні.

Про це пише Світовий банк у своїй новій доповіді під назвою "Підтримка розвитку і зниження ризиків", передають "Ведомости".

СБ знизив прогноз зростання реального ВВП Росії в 2012 році до 3,5% з колишніх 3,8%.

У 2013 році банк чекає зростання російської економіки на 3,9%.

Реклама:

Серед ризиків, які можуть привести до уповільнення зростання, СБ називає падіння цін на нафту, обумовлене низьким рівнем світового попиту, а також можливим усуненням перебоїв в поставках нафти.

У разі збереження в 2012 році і 2013 році цін на нафту на рівні 125 доларів за барель економіка Росії може вирости на 4% і 4,2% відповідно.

Занадто покладатися на високі ціни на нафту СБ не радить: темпи зростання російської економіки вже зараз невисокі навіть незважаючи на їх рекордний рівень.

"Зростання обробних галузей промисловості в другому півріччі 2011 року сповільнилося. Інвестиції в основний капітал залишаються нижче докризових рівнів, а обсяги прямих іноземних інвестицій, як і раніше незначні", - перерахував слабкі місця російської економіки основний автор доповіді Каспар Ріхтер.

"Ненафтовий дефіцит рахунку поточних операцій досяг у 2011 році рекордного рівня в 13% ВВП, що підкреслює залежність російського експорту від світових цін на нафту. Ненафтовий дефіцит бюджету зберігається на рівні, близькому до 10% ВВП і, згідно з прогнозами, ще більше збільшиться в поточному році Інфляція, швидше за все, виросте в другому півріччі поточного року в міру того, як почне позначатися відкладене підвищення цін на комунальні послуги та бензин, а також тиск на ціни внаслідок напруженості на ринках праці", - додав він.

Додаткові витрати бюджету на реалізацію передвиборчих ініціатив прем'єр-міністра, обраного президента Володимира Путіна, СБ оцінив в 0,5-1,5% ВВП на рік протягом наступних 6 років.

СБ радить Росії проводити бюджетну політика спрямовану на поповнення бюджетних резервів, поки ціни на нафту зберігаються на високому рівні.

Це, на думку експертів банку, дозволить не тільки підготуватися до наступної кризи, але і буде гарантією того, що бюджетна політика не стане проциклічною по мірі ліквідації розриву між фактичним і потенційним обсягом випуску.

Спеціальна тема доповіді - приєднання Росії до Світової організації торгівлі, яке відбудеться влітку 2012 року.

Його експерти СБ вважають унікальною можливістю для економічного розвитку Росії.

За їхньою оцінкою, переваги від вступу до СОТ для Росії в середньостроковій перспективі становитимуть близько 3% ВВП на рік, при цьому додаткове зростання заробітних плат становитиме 4-5%, а більш ніж 99% домогосподарств отримають додатковий дохід.

У довгостроковій перспективі щорічні вигоди від приєднання до СОТ можуть становити близько 11% ВВП при додатковому зростанні заробітних плат приблизно на 13-17%.

Російський уряд, схоже, згідний з основною тезою СБ.

Минулого тижня стало відомо, що вперше після кризи вирішено обмежити використання нафтогазових доходів.

До кризи нафтові надприбутки прямували в стабфонди, але в 2008 році країна почала витрачати їх на антикризові заходи.

При обговоренні бюджету на наступні три роки Мінфін запропонував в 2013 році встановити планку ціни на нафту в 97 доларів за барель, в 2014 році - 95 доларів за барель, в 2015 році – 92 доларів за барель, а в 2016 році - 90 доларів за барель, випливає з попередніх пропозицій міністерства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!