Уряд дозволив випуск середньострокових валютних ОВДП із достроковим погашенням

Вівторок, 27 березня 2012, 12:29

Міністерство фінансів зможе випускати середньострокові валютні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) терміном обігу від одного до п'яти років із достроковим погашенням.

Про це ідеться у постанові Кабінету міністрів № 234 від 21 березня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Середньострокові державні облігації із достроковим погашенням, номіновані в іноземній валюті, можуть бути достроково пред'явлені для погашення власниками в будь-який момент і, безумовно, погашені емітентом. Порядок і цінові умови дострокового погашення визначаються Мінфіном", - зазначено в документі.

Згідно з ним, номінальна вартість облігацій може становити 1 тис. доларів або 1 тис. євро, вони будуть мати шестимісячний купон.

Реклама:

Ставка з розміщення буде визначатися як середньозважена за ставками заявок на первинному аукціоні, чиї прибутковості нижче або рівні граничної ставки, встановленої Мінфіном.

Як відомо, минулого тижня директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук повідомила, що відомство планує вивести на ринок валютні облігації з офертою вже у квітні.

Досі в лінійці інструментів Мінфіну були гривневі ОВДП із достроковим погашенням, однак вони не користувалися великим попитом.

У зв'язку з падінням попиту на гривневі ОВДП уряд наприкінці 2011 року в екстреному порядку провів через Верховну раду закон про можливість випуску валютних ОВДП: вони можуть оплачуватися і погашатися у валюті, як і процентний дохід за ними.

Водночас, операції з ними на вторинному ринку здійснюються в гривні.

Перші первинні аукціони з розміщення валютних ОВДП пройшли 16 грудня 2011 року. На них були продані річні папери під 8-9,3% річних на загальну суму 227,2 млн доларів.

Із кожним наступним аукціоном попит істотно падав. В цілому цих облігацій в 2011 році було продано на 336,3 млн доларів.

У 2012 році продажі валютних ОВДП склали 453,7 млн доларів.

Зокрема, на останніх аукціонах 20 березня були продані вісімнадцятимісячні валютні облігації на 47,49 млн доларів під 9,3% річних.

Мінфін також заявляв про плани залучення до населення придбання валютних ОВДП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!