Уряд вирішив врегулювати ринок таксі

Вівторок, 27 березня 2012, 09:57

У зв'язку з наближенням чемпіонату Європи з футболу Кабінет міністрів має намір посилити правила роботи на ринку таксомоторних перевезень.

На розгляд уряду надійшов розроблений Міністерством інфраструктури спільно з профспілкою таксистів України законопроект "Про особливості здійснення діяльності з перевезення пасажирів на таксі", пише "Комерсант-Україна".

Зараз законопроект проходить узгодження з Мінфіном, Мін'юстом і Мінекономрозвитку, після чого буде поданий до Верховної ради.

Автори документа сподіваються, що парламент прийме його до початку Євро-2012.

Реклама:

Як повідомив віце-прем'єр - міністр інфраструктури Борис Колесников, уряд буде наполягати на тому, щоб таксі були оснащені лічильниками.

"Мінінфраструктури внесе в закон лише одну главу - лічильник для пасажира є обов'язковим, але не має жодних фіскальних функцій", - сказав Колесніков.

Крім іншого, законопроект зобов'язує водіїв таксі отримувати новий дозвільний документ: картку таксі, яка містить інформацію про фізичну або юридичну особу, яка має право надавати послуги в певному територіально-адміністративному окрузі. Передбачається, що цей дозвіл водії отримуватимуть у виконавчих комітетах при місцевих органах влади замість ліцензії, яка зараз видається Міністерством інфраструктури.

"Водій, наприклад, зможе брати пасажирів у Києві та везти їх до Чернігова, але при цьому він не зможе брати пасажирів в Чернігові з київською карткою таксі", - пояснив виданню голова профспілки таксистів Василь Попик.

За роботу без картки на водіїв буде накладений штраф у розмірі 3400 грн, а за використання автомобіля без таксометра - 1700 грн.

За задумом авторів документа, крім картки таксі водій повинен буде мати "сертифікат професійної компетенції".

"Сертифікати видаватиме спеціалізована школа таксистів. В ній повинні навчати знанню міста, вмінню водіння, психології, безпеки, основам першої медичної допомоги", - зазначив Попик.

Законопроект зачіпає і роботу диспетчерських служб, яких зобов'яжуть укладати окремі договори з кожною службою таксі, вести електронний журнал реєстрації замовлень, аудіозапис замовлення, а також визначати вартість дзвінка за допомогою спеціального програмного забезпечення.

У містах передбачається обладнати спеціальні стоянки таксі в місцях "підвищеного попиту": в аеропортах, на залізничних вокзалах і автостанціях, біля ресторанів, станцій метро, готелів і торгово-розважальних центрів.

На думку Колеснікова, всі ці заходи повинні максимально легалізувати ринок таксомотроних перевезень.

Водночас, учасники ринку таксомоторних перевезень вважають, що ці заходи лише піднімуть вартість проїзду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!