НБУ: банки перестали залучати валюту за кордоном

Понеділок, 26 березня 2012, 12:12

В авуарах (на закордонних рахунках банків) наразі сконцентровано близько 8,6 млрд доларів, серед яких власні кошти й кошти клієнтів.

Про це заявив директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст під час круглого столу "Валютизація чи дедоларизація: куди рухається українська фінансова система?", передає DT.UA.

Приблизно стільки ж валюти банківські установи тримали в авуарах восени 2011 році, але це, щоправда, десь вдвічі більше, ніж в середньому було в 2009-2010 роках, відзначає видання.

Як зауважив при цьому Дубихвіст, сьогодні навіть для банків з іноземним капіталом вигідніше залучати валютний ресурс на внутрішньому ринку, аніж на зовнішньому.

Реклама:

"Вони проводять заміщення – заміщують дорогі залучені зовнішні ресурси (внутрішніми). Наприклад, сьогодні ціна українських боргів терміном 1 рік на (зовнішньому) ринку - 8,5% річних. А якщо ми подивимося на індекс депозитних ставок, то вони зараз складають 7,5%. Тобто вже на відсотковий пункт вигідніше фондуватися на українському ринку", - сказав він.

За словами директора департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ, за 2011 рік валютні депозити населення збільшилися на 17,7 млрд гривень (в еквіваленті), при тому що банки повернули зовнішнім кредиторам майже 24,8 млрд гривень (в еквіваленті).

"З початку року ця тенденція не змінилася - банки залучили 4,4 млрд валютних депозитів і 4,6 млрд повернули зовнішнього фондування", - проінформував Дубихвіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!