НКЦПФР думає обрізати ліцензії фондовикам

Понеділок, 26 березня 2012, 10:49

В Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку планують посилити правила ліцензування професійних учасників фондового ринку.

Про це заявив голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, пише газета "Экономические известия".

За його словами, це має посприяти підвищенню професіоналізму учасників ринку та вимог до рівня їх прозорості та відкритості, що, відповідно, знизить ступінь ризиковості галузі (не в останню чергу за допомогою нових, додаткових вимог до системи управління ризиками) і підніме рівень захисту прав споживачів фінансових послуг, які надаються учасниками ринку.

"Це поки що ідея, зараз ми лише обдумуємо різні підходи і варіанти зміни ліцензійних умов, вивчаємо досвід інших ринків, наприклад, ринку оцінних послуг", - відзначив Тевелєв.

Реклама:

"Проте ми постараємося уникнути посилювання заходів і процедур. Адже ми знаємо, що не завжди посилення правил дає очікуваний результат підвищення ефективності роботи, тут потрібні інші підходи, економічні стимули", - додав він.

Тим часом, вимоги з ліцензування професійних учасників підвищуються і на рівні законодавства, відзначає видання.

У парламенті зареєстрований законопроект № 8120-д, об'єднаний із законопроектом № 9394, що передбачає ускладнення процедури отримання ліцензії в зв'язку з введенням безстрокових ліцензій.

До вже чинних вимог для отримання ліцензії на здійснення відповідного виду діяльності додаються ще декілька.

Бажаючі отримати ліцензії повинні будуть також надавати відомості про структуру власності юрособи та учасників (акціонерів), інформацію про ділову репутацію учасників, про юридичних осіб, у яких учасник є керівником, про асоційованих осіб, про персональний склад наглядової ради, виконавчого органу та ревізійної комісії, і про ділову репутацію особи (осіб), яка здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу, головного бухгалтера і керівника служби внутрішнього аудиту.

При цьому законопроектом № 8120-д також передбачене збільшення термінів щодо прийняття рішення НКЦПФР про видачу ліцензії (або відмову в її видачі) з 30 календарних днів до трьох місяців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: