Глава ЄЦБ виступає проти виходу Греції з єврозони

П'ятниця, 23 березня 2012, 12:28

Президент Європейського центробанку Маріо Драгі виступає проти будь-яких припущень про вихід Греції з єврозони, оскільки це не вирішить проблеми країни і призведе до підвищення інфляції і нестабільності в Греції.

Драгі сказав, що проти ідеї про випуск євробондів і створення "союзу для перекладу" в єврозоні, в рамках якого фінансово сильні країни підтримують слабших партнерів, передає Reuters з посиланням на газету Bild.

"Вихід і можлива девальвація її (Греції) валюти нічого не поліпшить, - сказав Драгі. - Тиск, спрямований на реформування, не припиниться. Але з іншого боку, результатом виходу стануть висока інфляція і нестабільність - в осяжному майбутньому ніхто не дасть Греції в кредит необхідні кошти".

Драгі сказав, що заради відновлення конкурентоспроможності грекам доводиться терпіти зниження рівня життя.

Реклама:

"Це саме та втрата благополуччя - те, що з ними відбувається на тлі загального скорочення зарплат, - сказав Драгі. - Але це завжди легше робити всередині єврозони, ніж зовні".

Драгі сказав, що проти євробондів, тому що вони суперечать інтересам платників податків в Європі. Він вважає, що для євробондів ще "занадто рано".

"В цілому, якщо ми хочемо захистити гроші платників податків, то єврозону не можна перетворювати на "союз для перекладу", де одна або дві країни платять, а інші витрачають гроші, і все це фінансується за допомогою євробондів. Цього не можна допустити".

"Тому новий бюджетний пакт для держав єврозони - це правильний шлях, і тому зараз було б занадто рано для євробондів", - додав він.

Без тиску ринків та Німеччини багатьох успіхів у різних країнах єврозони не було б, зазначив Драгі.

Глава ЄЦБ сказав, що вірить у здатність Греції вирватися з порочного кола, за умови що вона здійснить важливі реформи, схвалені парламентом. Політична стабільність має допомогти цьому, вважає він.

"Щоб подолати кризу, Греції потрібна стабільна політична обстановка", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!