Нацбанк знайшов курсові переваги у розрахунках с "Газпромом" в рублях

Вівторок, 20 березня 2012, 13:32

Використання в розрахунках між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" російських рублів може забезпечити курсові переваги українській стороні.

Про це заявив голова Нацбанку Сергій Арбузов, йдеться у повідомленні НБУ.

За інформацією регулятора, у додатковій угоді до контракту на постачання російського газу між "Нафтогазом" та "Газпромом" не зафіксовані пропорції сплати за поставлений газ російськими рублями та доларами США, тому ця величина визначатиметься з огляду на інтереси "Нафтогазу", а також застосовуватиметься комбінований підхід до проведення розрахунків.

"Здійснення розрахунків за газ відбуватиметься виходячи з економічної доцільності, з урахуванням курсових коливань у момент здійснення відповідного платежу та об’ємів пропозиції на валютному ринку. Оскільки рубль - більш волатильна валюта, то при зниженні його курсу відносно долара і гривні, Україна отримуватиме додатковий курсовий виграш", - сказав Арбузов.

Реклама:

За умови коректного обліку курсових коливань, потенційний ефект "Нафтогазу" може вимірюватись мільйонами гривень.

Голова НБУ також зауважив, що долари та євро не конвертуватимуться в рублі для розрахунків за газ, оскільки сьогодні Україна забезпечена достатньою рублевою ліквідністю – Росія є основним торговельним партнером України.

"Це, в свою чергу, дозволить не знижувати золотовалютні резерви під час розрахунків за газ", - констатував Арбузов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!