Рада прийняла законопроект про приватизацію вугледобувних підприємств

Вівторок, 13 березня 2012, 18:17

Верховна рада має намір законодавчо визначити особливості приватизації державного майна вугледобувних підприємств.

За законопроект про особливості приватизації вугледобувних підприємств у першому читанні проголосував 241 народний депутат, передає "Інтерфакс-Україна".

Приватизації підлягають цілісні майнові комплекси вуглевидобувних підприємств, шахт, шахтоуправлінь та вугільних розрізів, а також частка держави у статутних капіталах вугледобувних товариств.

Приватизація вуглевидобувних підприємств буде здійснюватися шляхом продажу на аукціонах або інвестиційних конкурсах, а також іншими способами, передбаченими приватизаційним законодавством.

Реклама:

Оцінка вартості шахт визначатиметься відповідно до методики, затвердженої Кабінетом міністрів з урахуванням особливостей приватизації таких об'єктів.

Згідно із законопроектом, заборонено перепрофілювання, консервація або ліквідація підприємства протягом терміну дії договору купівлі-продажу, у разі якщо такі дії не узгоджені з профільним міністерством.

Крім того, планується ввести мораторій на порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств, щодо яких прийнято рішення про приватизацію, а також подальшу пролонгацію такого мораторію на три роки після переходу об'єкта приватному власнику.

При цьому з доопрацьованого законопроекту виключено умову, згідно з яким реалізація вугільної продукції підприємствами приватної форми власності не повинна обмежуватися і регламентуватися з боку держави.

Кабінет міністрів на початку лютого затвердив перелік вугільних шахт, які можуть надаватися в концесію, внісши в нього понад 95% об'єктів, що перебувають у держвласності (більше 85 шахт і шахтоуправлінь).

Нагадаэмо, вуглевидобувні підприємства України в 2011 році збільшили видобуток вугілля на 8,9% в порівнянні з 2010 роком - до 81,859 млн тонн.

Вуглевидобувні підприємства, що входять в сферу управління Міненерговугілля, знизили видобуток вугілля менше ніж на 0,1% - до 38,431 млн тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: