У Януковича прогнозують зниження цін на ліки на чверть

Понеділок, 12 березня 2012, 14:59

Упровадження принципу референтних цін на лікарські препарати вже через 6-8 місяців допоможе знизити їх вартість на 15-25%.

Про це заявила перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Акімова відзначила, що багато імпортних препаратів, які активно використовуються найбільш малозабезпеченими категоріями громадян, на українському ринку часто стоять в рази вище, ніж на ринках країн-сусідів.

"Для того, щоб нормалізувати ситуацію, президент дав доручення розробити концепцію референтних цін. Це, перш за все, обмеження максимальної ціни за цінами виробника або за цінами перетину митного кордону, які беруться як середня складова за кількома державам, які мають аналогічний рівень розвитку", - пояснила вона.

Реклама:

Акімова додала, що цей принцип успішно працює на ринках багатьох країн, він дозволяє обмежувати зростання і рівень цін.

"За оцінками по різних групах лікарських препаратів воно може дати через 6-8 місяців після впровадження спочатку стабілізацію цін, а потім скорочення на 15-20%, а за деякими групами до 25%.

Як відомо, раніше президент Віктор Янукович доручив уряду навести порядок в ціноутворенні на лікарські препарати.

Наприкінці січня глава Держслужби з питань регуляторної політики та підприємництва Михайло Бродський повідомив, що домігся від прем'єр-міністра доручення про введення референтних цін.

Референтна (середня) ціна вираховується так: підсумовується вартість якогось одного препарату в п'яти різних країнах і потім ділиться на 5.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!