Після обміну облігацій Греція починає підготовку до виборів

Неділя, 11 березня 2012, 10:47

Міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос в суботу офіційно оголосив себе кандидатом на посаду глави партії Всегрецький соціалістичний рух (ПАСОК), в той час як Афіни почали готуватися до парламентських виборів після успішної реструктуризації боргу.

Греція уникла неконтрольованого дефолту в четвер, уклавши угоду про обмін облігацій з приватними кредиторами, пише Reuters.

"Зараз є щось більше, крім рецесії, скорочення бюджету і підвищення податків ... є надія на запуск маховика економічного зростання", - сказав Венізелос на партійних зборах.

Як нагадування про різке неприйняття серед населення заходів економії, які грецький Мінфін втілює в життя, розсерджений пенсіонер жбурнув в Венізелоса йогурт, коли той готувався почати виступ.

Реклама:

У результаті міністру довелося відкласти промову, щоб переодягнутися.

Венізелос, який набрав політичну вагу в партії ПАСОК після того, як колишній прем'єр-міністр Греції призначив його міністром фінансів, швидше за все, без проблем отримає посаду керівника на внутрішньопартійних виборах, намічених на 18 березня.

Тим не менш, опитування громадської думки показують, що соціалісти програють у популярності консервативній партії Нова демократія і можуть зазнати поразки на парламентських виборах, які повинні пройти найпізніше в середині травня.

І ПАСОК, і Нова демократія входять до коаліційного уряду, який очолює технократ Лукас Пападемос, але конкурують за посаду прем'єра напередодні виборів, які можуть не виявити однозначного переможця.

Угода про так звану програму участі приватних інвесторів - ключовий елемент програми порятунку Греції вартістю 130 мільярдів євро, узгодженої в минулому місяці Європейським союзом та Міжнародним валютним фондом.

Очікується, що програма буде остаточно схвалена після завершеної в четвер угоди з власниками грецьких облігацій.

Після того як обмін бондів завершиться 12 квітня, Греція зможе приступити до виборного процесу, сказав грецький чиновник.

"Думаю, вибори пройдуть приблизно в цей час", - відповів представник уряду Пантеліс Капсіс на питання журналістів телеканалу Skai про те, чи пройдуть вибори 29 квітня або протягом кількох тижнів після цієї дати.

Хто б не переміг на виборах, Греції доведеться проводити обіцяні реформи, попередив міністр Німеччини Вольфганг Шойбле.

"Греція повинна дотримуватися узятих на себе зобов'язань після виборів. Це основа програми порятунку", - сказав Шойбле в інтерв'ю грецькій газеті To Vima.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!